Der stod også børn ved maskinerne, der blev brugt til at fremstile hestesko.

Der stod både børn og voksne mænd ved maskinerne, der blev brugt til at fremstille hestesko.

Børn på farligt arbejde på den store hestesko-fabrik

Det var ikke ualmindeligt, at børn arbejdede ved farlige maskiner omkring år 1900. Som her på hestesko-fabrikken midt på Nørrebro i København. Se de historiske billeder og vind flot fotobog.

Senest opdateret: lørdag 20. februar 2021

Folketinget har vedtaget, at Københavns Politi igen skal bruge heste til løsning af de daglige arbejde. I den relation er det lidt morsomt at tænke på, at København for 100 år siden havde en kæmpestor fabrik, som producerede hestesko.

Københavns Hesteskofabrik lå på Tagensvej på Nørrebro som i 1905 fik besøg af kgl. hoffotograf Peter Elfelt, der lavede en serie fotografier.

På lageret arbejdede børn med at stable hestesko.

Det er fascinerende – men også lidt skræmmende – at se produktionshallen hvor maskinerne står tæt, og hvor maskinerne blandt andet blev betjent af børn. De mange kileremme ser lidt farlige ud.

Hoffotografen Elfelt

  • Peter Elfelt voksede op i en fattig arbejderfamilie i en baggård i provinsen. Han fik blot 5 års skolegang – og kun hver anden dag – og som 12-årig fik han en læreplads som fotograf.
  • I slutningen af læretiden besluttede Elfelt, at han ville være Danmarks førende fotograf. Det blev han, og han blev kongehusets foretrukne fotograf. I nogle årtier færdedes han hjemmevant hos konger og kejsere i hele Europa.
  • Ved sin død i 1931 efterlod Elfelt 500.000 fotografier, der nu ligger på Det Kongelige Bibliotek. Samlingen er verdens største fotosamling fra omkring 1900.

Så ser det lidt mere fredeligt ud på fotografiet fra lageret hvor to drenge er i gang med at stable hestesko på en trækvogn.

De to øvrige fotos er fra fabrikkens kontor og et billede udefra, der fortæller lidt om fabrikkens størrelse.

Om Lennart Weber

Journalist og forfatter Lennart Weber har brugt mange år på at grave i historien om Peter Elfelt og den unikke billedsamling som bidrager til vi har en god forståelse for hvordan livet var i Danmark for vores bedste- og oldeforældre. Det er foreløbig blevet til to store fotobøger, der kan lånes på biblioteker eller købes hos boghandlere eller direkte hos forlaget. Lennart Weber holder desuden en del foredrag. Kontakt ham på lennert.weber@outlook.com eller tlf. 40103898. Se mere om hans bøger på www.webersforlag.dk

 

Først publiceret: tirsdag 15. maj 2018
Artiklen er sidst opdateret lørdag 20. februar 2021 kl. 14:02