Frontløber træder ned Fagforeningen skal være tæt på
Erik Hein sætter farten ned efter et langt liv som fagligt aktiv og stopper som sektionsformand. Men han vil fortsat blande sig i ældrepolitik - det kan han slet ikke lade være med.
Senest opdateret: onsdag 20. juni 2018
Erik Hein, der nu er 77 år, har valgt at stoppe som sektionsformand for Faglige Seniorer Midtsjælland – og dermed også i Hovedbestyrelsen.
“Jeg har jo nået en alder, hvor jeg jeg synes, jeg skal trappe lidt ned, men har valgt at beholde det faglige arbejde i 3F Seniorer. Jeg er fortsat formand for 3F Roskilde Egnen Seniorer, jeg sidder i regionsbestyrelsen og i Landsklubbestyrelsen, hvor jeg også er er sekretær for. Hvervet som sekretær betyder, at man kommer tæt på beslutninger rent politisk. Og det er det, der er vigtigt for mig.”
Min far sagde: Du skal være medlem af et fagforbund, når du bliver udlært, og det var slet ikke noget, man diskuterede.
“Det ældrepolitiske er rigtig vigtigt, synes jeg. Og vel at mærke i fagligt regi. Vi må ikke glemme hvor vigtigt det er at være organiseret. Når man får en lille snak om fagbevægelsen med folk til forskellige arrangementer og om det at være organiseret, er der jo mange, der kun tænker på at være i a-kasse. Det er det, vi skal have ændret.
“De unge skal forstå, at vi i fagbevægelsen har noget at tilbyde, som de ikke kan undvære. Derfor skal vi fortælle om fagbevægelsen, hver evig eneste gang vi har en mulighed, for det er de små snakke der er med til at rykke.”
Hjælpen er tæt på
Erik Hein har en lang faglig karriere bag sig og har blandt andet siddet i Faglige Seniorers Hovedbestyrelse og flere underudvalg.
Også projekt “Bedste Ven”, der handler om at skaffe en voksen-ven, der vil bruge tid på et barn, der har behov for voksenkontakt. Erik Hein brænder for at tage sig af de svageste, og hans store passion er fællesskabet i arbejderregi. En stor del af Erik Heins liv har handlet om fagbevægelsen.
“Da jeg var ung havde man et helt andet forhold til det at være medlem af et fagforbund. Min far sagde: “Du skal være medlem af et fagforbund, når du bliver udlært”, og det var slet ikke noget, man diskuterede. Men der var også en tæt kontakt mellem arbejdspladsen og afdelingen. Havde man et problem, man skulle have hjælp til at løse, så var hjælpen tæt på, og kom meget hurtigt. Afdelingen lå i byen lige om hjørnet.”
Opbyggede skole-kontakt-arbejdet
“Jeg kan godt være bekymret over udviklingen i dag, hvor de fagligt valgte kommer alt for lidt rundt på arbejdspladserne. De er ikke synlige nok. Fagforeningernes overlevelse er den nære virksomhedskontakt. Nærhed er i det hele taget vigtigt, og det gælder jo også Faglige Seniorer, hvor klubberne sikrer nærheden.”
Erik Hein ved hvad han snakker om. Han startede som kontaktmand – det vi i dag kalder faglig sekretær – i 1970’erne og gennem personlige kontakter øgede han alene på de første tre måneder, medlemstallet med 100 nye medlemmer.
Han var med til at opbygge skole-kontakt-arbejdet på landsplan tilbage i 80’erne og underviste i 10 år på Roskilde Højskole. Det bragte ham både til Grønland og Færøerne, hvor han underviste så forskellige faggrupper som mekanikere og sygeplejersker på grundkurserne.
“Det giver en god ballast og forståelse for andres problemer at undervise. På folkeskolerne har jeg en god erfaring omkring at sammenligne elevrådet med det demokrati, vi har på arbejdspladserne og i samfundet i øvrigt. I elevrådet sidder der jo også personer der er valgt af eleverne til at repræsentere de andre elever. Det svarer fuldstændig til en arbejdsplads.
Svært at finde afløsere
“Da jeg for to år siden besluttede at trappe ned i Faglige Seniorer – og nu at stoppe som sektionsformand – blev jeg noget forundret over, hvor svært det var at få nogen til at ta’ over og ta’ et ansvar. Husk på, at vi har rigtig mange kompetente folk i vores bestyrelse. Folk der har erfaringer fra fagforeningsarbejde igennem mange år. Nu er det heldigvis lykkes at få en god mand. Selv bliver jeg siddende på en suppleantpost i bestyrelsen. Så kan de trække på mine erfaringer fra mit virke igennem de sidste 10 år i sektionen.”
Ser jeg på Faglige Seniorer overordnet, så mangler jeg mange flere ældrepolitiske udmeldinger.
“Går jeg cirka 10 år tilbage i hukommelsen, synes jeg det var rigtig svært at få vores medlemmer og også andre, til at diskutere ældrepolitik. Det er blevet meget bedre – blandt andet på grund af vores kommunegrupper. Og her får medlemmerne i vores klubber også en mulighed for at deltage på en uformel måde.”
Vi skal præge beslutningerne
“Ser jeg på Faglige Seniorer overordnet, så mangler jeg mange flere ældrepolitiske udmeldinger. Og gerne før tingene sker. Vi skal ikke kun kommentere på beslutninger, der er taget, men være med til at præge beslutningerne.”
“Jeg har stor forståelse for, at vi har et lille sekretariat der har travlt, men det der er vigtigt, er at gøre nyhederne nærværende for medlemmerne. At nyhederne kommer digitalt er jo sådan det må være, men der er fortsat en del der ikke bruger det digitale.”
“Kunne man da ikke eksempelvis lave en enkelt A4 side med ældrepolitiske nyheder, som vi kunne udskrive og dele ud til medlemmerne?! Havde vi haft en sådan side eksempelvis til 1. maj arrangementerne, havde vi haft noget at gi’ rent fysisk, til alle seniorerne. Det ville virkelig gi’ synlighed for Faglige Seniorer.”
“Og i øvrigt stopper jeg ikke helt med at virke for Faglige Seniorer. Jeg har jo været med til at pakke en stor del af Seniorhåndbogen 2018, så den kunne blive sendt ud. Og jeg giver gerne en hånd med, når den udkommer næste år…,” slutter Erik Hein.
Først publiceret: fredag 25. maj 2018
Artiklen er sidst opdateret onsdag 20. juni 2018 kl. 09:25