Kun 700 udbetalinger: Nedslidte seniorer kender ikke særlig førtidspension
Under hver fjerde af de lønmodtagere, som føler sig nedslidte og er tæt på folkepensionsalderen, kender til deres muligheder for at få seniorførtidspension, viser nye tal.
Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019
For mange har det været et mysterium, hvorfor så få benytter sig af den seniorførtidspension, der blev indført som en form for alternativ til efterlønnen for nedslidte arbejdere.
I august modtog under 700 personer seniorførtidspension.
Men måske er svaret enkelt: De nedslidte, som ordningen er tiltænkt, aner ikke, at den findes, skriver avisen.dk
Det er under hver fjerde af de nedslidte lønmodtagere, som ved, at seniorførtidspension er en mulighed for dem. Det viser tal fra en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har udført for LO (105 har besvaret denne del af undersøgelsen, red.).
LO-formand Lizette Risgaard kalder informationen om seniorførtidspension for utilstrækkelig og mangelfuld.
– Jeg vil gå så langt som til at sige, at ordningen om seniorførtidspension i sin nuværende form har spillet fallit. De lønmodtagere som i dag nedslides inden, de når pensionsalderen, har rigtigt dårlige muligheder for at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, siger Lizette Risgaard.
Læs også: Slagteriarbejdere har størst risiko for at blive førtidspensionister
Smalt nøglehul
Ifølge formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, er der flere problemer med seniorførtidspensionen. For det første er den meget svær at få:
– Nøglehullet til seniorførtidspension er simpelthen alt for smalt, siger hun.
Kriterierne er de samme som for at få tilkendt førtidspension, men man skal dertil have både lang og aktuel arbejdsmarkedstilknytning og højst være fem år fra folkepensionsalderen.
Men også manglende kendskab hos socialrådgivere og sagsbehandlere kan være en forklaring på, at mange ikke kender ordningen:
– Fra styrelsen og kommunernes side har man ikke klædt socialrådgiverne og sagsbehandlerne ordentligt på. Lovgivningen på beskæftigelsesområdet ændrer sig med lynets hast hele tiden, og det er et ledelsesansvar, at sørge for, at medarbejderne hele tiden er opdateret, siger Majbrit Berlau.
Læs også: Professor var med til at hæve pensionsalder for alle: Nu fortryder han
S: Ikke løsningen for de nedslidte
Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, mener, at LO har ret i, at det skal være nemmere at få tilkendt seniorførtidspension. Og så skal kendskabet udbredes via kampagner:
– Regeringen kunne tage initiativ til en kampagne, så flere kommer til at kende ordningen. Og så skal man kræve, at jobcentrerne oplyser borgerne om, at seniorførtidspension er en mulighed, siger Bent Bøgsted.
Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, mener, at det er et fælles ansvar for kommuner og politikere at øge kendskabet til ordningen:
– Men man skal ikke bilde sig ind, at den ordning løser alting for de nedslidte. Den er hulens svær at få. Faktisk er det lige så svært som med førtidspension, du får bare et hurtigere nej.
Også Lizette Risgaard mener, at der er behov for at se på, om kriterierne for at få tildelt en seniorførtidspension er for stramme i dag.
Først publiceret: torsdag 15. november 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 14:07