Udeladelsen af otte rim med utidssvarende ord, der kan opfattes som racistiske, er for at sikre, at udgivelsen er relevant for nytidens læsere, forklarer forlaget Gyldendal.

Halfdan Rasmussens børnerim censureres: Væk med ord som neger og hottentot

Gyldendal genudgiver en lang række af Halfdan Rasmussens børnerim i "en tidssvarende anno 2019-udgave". Hvad mener du? Deltag i afstemning.

Senest opdateret: torsdag 23. maj 2019

Otte rim, der indeholder ord som “neger” og “hottentot”, forsvinder, når forlaget Gyldendal genudgiver en lang række af Halfdan Rasmussens børnerim.

Den form for censur forstår Halfdan Rasmussens datter, Iben Nagel Rasmussen, ikke.

Hun siger til programmet AK 24syv på Radio24syv, at det ville være en bedre løsning, at forklare i bogen, at man førhen brugte de ord.

– Vi arvinger har kæmpet meget imod, at man censurerede bogen. Jeg synes, det er meget ærgerligt. Der står jo i forordet, at digtene er taget ud, og så kan man godt begynde at tænke sit. “Var han racist?” Og det er selvfølgelig meget langt fra min fars intentioner og hele hans liv og virke, siger Iben Nagel Rasmussen.

Bog-chef: Nænsom opdatering

Gyldendal siger til radiostationen, at udeladelsen af de otte rim er for at sikre, at udgivelsen er relevant for nytidens læsere, institutionspersonale og bibliotekarer.

– Når man laver en ny udgave tager man mange gange et værk op, ser på det og sammensætter det på en ny måde. Det kan være som her, hvor der også er tilført illustrationer, det kan være, hvor man udelader noget, hvor man sætter det sammen på en ny måde, som det også er sket her, forklarer Lotte Hjortshøj, forlagschef for Gyldendal Børn & Unge.

Hun tilføjer, at der ligger en “professionel og nænsom vurdering til grund for de opdateringer og udeladelser, der er foretaget”, og som “giver mening for en tidssvarende anno 2019-udgave af Halfdan Rasmussens børnerim”.

Børn skal beskyttes mod “neger”

I forordet skriver Gyldendal: “Den sproglige og kulturelle udvikling har ændret vores opfattelse af udtryk som ‘neger’ og ‘hottentot (…) En sådan misforståelse af forfatterskabet vil vi gerne undgå”.

Ifølge Gyldendals direktør, Morten Hesseldahl, er rimene fjernet, fordi de indeholder ord som “neger” og “hottentot”. Og de ord bør børn beskyttes mod, mener han.

Beslutningen er blevet mødt med kritik fra blandt andet Halfdan Rasmussens datter. I den nye udgave står der i forordet, hvorfor rimene er fjernet.

Det forord efterlader ifølge datteren, Iben Nagel Rasmussen, et indtryk af Halfdan Rasmussen som racistisk.

Holder fast i beslutning

Morten Hesseldahl fortæller, at han er ked af, at Halfdan Rasmussens arvinger sidder tilbage med følelsen af, at deres far er stemplet som racist.

– Det forstår jeg godt, og det er jeg ked af, hvis det er sådan, det kan læses, siger Morten Hesseldahl.

Han holder dog fast i sin beslutning. Det er ifølge ham afgørende, at der er tale om børnelitteratur.

– Det er helt afgørende i vores overvejelser bag den nye udgave, at det er børn, den henvender sig til, siger han.

– Børn har ikke det kritiske beredskab og kender ikke den historiske ramme for, at man udtrykte sig på den måde, da Halfdan Rasmussen skrev dem.

Emne er følsomt

Morten Hesseldahl fortæller, at han har opdaget, at det ikke kun er Iben Nagel Rasmussen, der ikke synes om Gyldendals beslutning.

– Jeg kan forstå, at der er vældig debat ude på nettet. Og så har jeg fået nogle mails fra nogle, der synes, at det er en dårlig idé. Men jeg har ikke noget systematisk billede af, hvordan det er derude, siger han.

Han er ikke overrasket over reaktionen, siger han.

– Der er ikke noget emne, der er så følsomt, som det her med om man nu giver efter for nogle, som føler sig krænket.

– De (rimene, red.) er skrevet i en bestemt tid, hvor intentionen var en anden. Man vil måske kunne blive stødt af dem og finde dem racistiske. Derfor tænkte vi, at der også kunne være brug for en udgave ved siden af de oprindelige udgaver, hvis ikke man skal føle sig stødt af de her digte.

Hvad mener du?

Er det OK at fjerne digte fra Halfdans Rasmussens elskede samling af børnerim, fordi ord som “neger” og “hottentot” optræder? Hvad mener du? Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

 

Først publiceret: onsdag 15. maj 2019
Artiklen er sidst opdateret torsdag 23. maj 2019 kl. 15:34