Der er behov for at få diskuteret ældrepolitik, nu hvor finansloven er på plads.

Finanslov: Nu er det tid at tage fat i ældreområdet

Mange forbedringer af velfærden i finanslov. Nu er det tid til at udforme en ny politik for ældreområdet, lyder det fra Faglige Seniorer.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Det er en flot og fremadrettet finanslov med mange forbedringer af velfærden. Nu håber vi, at regeringen giver sig tid til at drøfte en ny ældrepolitik.

Vi savner en garanti for, at pengene også ender der, hvor de er tiltænkt.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

Sådan lyder det fra Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer om det forlig om finansloven for næste år, som finansminister Nicolai Wammen præsenterede sent mandag.

Finanslov 2020

Forliget om Finansloven 2020 er lavet mellem regeringen, Det radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet

Der er sat penge af til blandt andet minimumsnormeringer, folkeskolen og en ny fond til grønne investeringer på 25 milliarder kroner.

Læs aftaleteksten for finansloven her

”Vi er tilfredse med at regeringen har fået sat en stopper for de faste besparelser; det såkaldte omprioriteringsbidrag. Og der er også grund til at rose, at der nu bliver taget højde for, at der er flere plejekrævende ældre,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.

Kommuner har anden dagsorden

”Men vi savner en garanti for, at pengene også ender der, hvor de er tiltænkt. Derfor opfordrer Faglige Seniorer regeringen til at fremlægge dokumentation for, at kommunerne gør, som det er aftalt. For lige nu ser det ud til at mange kommuner har en anden dagsorden end regeringen, og det er bekymrende,” siger Palle Smed.

”Finanslovsforhandlingerne har fyldt hele den politiske debat i flere måneder. Derfor håber vi, at der nu bliver tid til at drøfte en ny ældrepolitik med regeringen. Vi savner konkrete initiativer, og vi savner ikke mindst sammenhæng i de ting, der arbejdes med i ministerierne. Derfor er der brug for en samlet ældrepolitisk strategi, sådan at vi undgår vildskud og varm luft, men sikrer reelle forbedringer i de ældres velfærd,” lyder det fra direktøren i Faglige Seniorer.

Radikale Venstre: Enig

Et af de partier, der er med i aftalen om finansloven er Radikale Venstre. Her siger ældreordfører Nils Sjøberg, at der med den nye finanslov fortsat er “langt igen på ældreområdet”.

Jeg er enig med Faglige Seniorer i, at Danmark har brug for en samlet strategi for ældreområdet.

Nils Sjøberg, ældreordfører for Radikale Venstre

“Jeg er derfor enig med Faglige Seniorer i, at Danmark har brug for en samlet strategi for ældreområdet. Det er på tide, at der tænkes langsigtet når det gælder alt fra beskæftigelse til bolig, fysisk og psykisk sundhed. Der er også ulighed i sundhed på ældreområdet,” siger Nils Sjøberg til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Finanslov giver velfærd et løft

Finansminister Nicolai Wammen sagde ved præsentationen, at det med finansloven har været et formål at give velfærden et løft.

”Det gælder også i ældreplejen, hvor der ikke har været den værdighed, som vi skal give det ældre,” sagde Nicolai Wammen.

Finansloven sikrer blandt andet midler til, at der kan ansættes 1.000 flere sygeplejersker.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke skriver på Twitter:

”Vores første finanslov viser, hvad Danmark skal være for et land: Et grønt foregangsland med styrket velfærd og løft af børn, psykiatri, sygeplejersker”.

Det står der om de ældre i finansloven

Følgende om ældre fremgår af aftalepapiret om finansloven:

Der er behov for at øge værdigheden i ældreplejen

Der tilføres 125 millioner kroner årligt fra 2020 til at styrke omsorg og nærvær i ældreplejen, herunder veje til at reducere unødvendige dokumentationskrav og dermed frigøre tid til den enkelte ældre.

Hensigten er at indgå partnerskab med en række forsøgskommuner, der skal arbejde med at udvikle og afprøve nye innovative veje til at styrke omsorg og nærvær i ældreplejen inden for et eller flere af de syv temaer, der udgør kommunernes værdighedspolitikker: Livskvalitet; selvbestemmelse; kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen; mad og ernæring; pårørende; en værdig død og bekæmpelse af ensomhed.

Der afsættes midler til 1.000 flere sygeplejersker

Det skal sikre mere tid til omsorg i mødet med den enkelte borger, herunder det stigende antal ældre.

Der afsættes 300 millioner kroner i 2020 og 600 millioner kroner årligt fra 2021 til ansættelse af flere sygeplejersker.

Prioriteringen muliggør, at der fra 2021 kan ansættes 1.000 flere sygeplejersker.

Hvad mener du?

Er du tilfreds med den finanslov, som regeringen har lavet med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet? Hvad er godt og hvad er skidt?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2572878702760392?__xts__[0]=68.ARDEoVOvSR1yJd9xm_sSPzVCEokJFNjtqQPn3WCbye7yuGFAV2qY2UHbsye43Ap2c-eYtzdoZwYcDsy5MrLaO_JWRcSAuoBTw7dFYvlR1foOoFo1LQw5fjINIUt1Pe8hh5bTSReUD4Sa6YfiUmA7zzN_F_x9VegexicesMyVf6Llvls1dszwTmzXhlK-CoyEYJGBVFLzOdDm0EdG0s2FMIeak3ez5n83hMzZ5x321F6D7wZSYC2ixPjh6B824BLWDXX6S0NSAwFjH75-yOMOcfpf7vTZ8-4PcvV9ZILsU68SFhzCEPwJlVHIjQ5lsEyJVTM848gCINWMyenzof5gpQN6kg&__tn__=-R

Først publiceret: mandag 2. december 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.