Nu kan alle over 65 år få gratis vaccine mod lungebetændelse.

Fra 15. juni kan alle over 65 år få gratis vaccine mod lungebetændelse

Allerede fra 15. juni kan alle over 65 få den gratis vaccine. Oprindeligt skulle de fleste havde ventet til efteråret. Se hvordan du får vaccinen.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

I april i år blev Folketinget enige om, at tilbyde gratis vaccine mod lungebetændelse til særlige sårbare grupper.

Den beskytter ikke mod corona, men vaccinen mod lungebetændelse forårsaget af pneumokokker skal være med til at reducere antallet af sårbare patienter, der rammes af alvorlige infektionssygdomme.

Vaccinen beskytter mod 23 typer af pneumokok-bakterier og holder i 5 år.

Du kan få vaccinen hos din egen læge, men du kan også få den i en af Danske Lægers Vaccinations Services 39 klinikker, som har lange åbningstider, så du ikke risikerer kø i venteværelset.

Det kræver ikke henvisning fra din læge.

Du kan bestille tid her til vaccination

Se hvor der ligger en vaccinationsklinik tæt på dig

Nu kan flere få

Oprindeligt var det danskere med særlige sygdomme, som kunne få vaccinen gratis her i foråret. Planen var, at alle andre over 65 år skulle have tilbudt vaccinen til efteråret, men nu behøver du ikke at vente længere.

”Nu kan vi snart tilbyde pneumokokvaccination til endnu flere , som tilhører en risikogruppe. Det bliver tilmed en mulighed flere måneder før forventet. Pneumokokker kan medføre livstruende sygdomme som fx blodforgiftning og meningitis. Ældre udgør en betydelig del af gruppen, som er i høj risiko for alvorlig pneumokoksygdom, og det er derfor vigtigt, at vi nu kan tilbyde vaccinationen til alle over 65 år”, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Har fået flere doser vaccine til landet

Til at starte med var der kun godt 400.000 doser af pneumokok-vacciner til rådighed ud af det samlede behov for 1,2 millioner doser af pneumokok-vacciner.

Derfor blev den gratis vaccine i starten kun tilbud til folk med særlig højrisiko: Alle på plejehjem, personer over 65 år med høj risiko for pneumokoksygdom pga. en kronisk sygdom, personer under 65 år med særlig høj risiko for pneumokoksygdom samt andre patienter med alvorlige sygdomme, som en læge vurderer giver særlig høj risiko for alvorlig pneumokoksygdom.

Nu er der tidligere end forventet kommet 300.000 ekstra dosis pneumokokvacciner til landet, og målgruppen kan derfor allerede fra 15. juni blive udvidet til også at omfatte alle over 65 år.

Har du spørgsmål til booking, kan du ringe til Danske Lægers Vaccinations Service på telefon 77 99 77 99.

Først publiceret: onsdag 3. juni 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 08:05

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.