Folketinget skal tage stilling til, om folkepensionsalderen skal hæves til 69 år.

Folketinget behandler lovforslag: Nu hæves pensionsalderen igen

Folketinget skal inden nytår tage stilling til at hæve folkepensionsalderen til 69 år. Det sker samtidig med lovforslaget om tidlig pension.

Senest opdateret: tirsdag 22. december 2020

Folketinget skal nu behandle to lovforslag, som kommer til at påvirke mange danskere pensionsalder. Forslagene skal vedtages inden nytår.

Det ene forslag indfører en ret til tidlig pension for personer, der er startet tidligt på arbejdsmarkedet, og som har haft et langt og ofte fysisk hårdt arbejdsliv.

Det andet regulerer folkepensionsalderen, som det blev aftalt med Velfærdsaftalen i 2006.

Det oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Folkelig opbakning

Vedtages lovforslaget om at regulere folkepensionsalderen hæves pensionsalderen fra 2035 til 69 år for alle, der er født efter 31. december 1966. I dag er folkepensionsalderen 66 år.

Læs alt om tidlig pension

Du kan læse mere om aftalen om tidlig pension her.

Du kan hente selve aftalen her.

Se nøgletal om aftalen her.

 

Om fem år – i 2025 – skal der tages stilling til den næste regulering. Reguleringerne er fastsat i Velfærdsaftalen og skal ske hvert femte år.

Bliver forslaget om tidlig pension også vedtaget, bliver det muligt at søge fra 1. august 2021. De første kan gå på tidlig pension fra 1. januar 2022. Regeringen har i forliget allerede sikret sig opbakning.

“Ret til tidlig pension er en markant og mærkbar velfærdsforbedring for mange mennesker, som har haft lange og ofte fysisk hårde arbejdsliv. Det handler om større retfærdighed i vores pensionssystem, men også om økonomisk ansvarlighed. Tidlig pension er nøglen til at fastholde en folkelig opbakning til Velfærdsaftalen og princippet om, at når vi lever længere, skal vi også arbejde længere,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Faglige Seniorer har tidligere opfordret til, at reguleringen af folkepensionsalderen bør sættes i bero.

”Vi anbefaler, at vi foreløbig stopper med en folkepensionsalder på 68 år fra 2030. Vi må følge udviklingen i de kommende 10 år og se, hvordan restlevetiden og hele tilbagetrækningsmønstret udvikler sig,” siger landsformand for Faglige Seniorer, Ole Ibsen.

 

Tidlig pension fra august næste år

Samtidig med forslaget om at hæve pensionsalderen, behandler Folketinget forslaget om tidlig pension.

Forslaget er baseret på, hvor mange år man har været på arbejdsmarkedet seks år før folkepensionsalderen.

I følge forslaget optjener man anciennitet fra man er fyldt 16 år og frem til opgørelsestidspunktet.

I 2022 kan man få tidlig pension i tre år, hvis man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet. Har man i stedet været 43 eller 42 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at gå fra to eller et år før folkepensionen.

Alderen for opgørelsen og antallet af år på arbejdsmarkedet vil følge med udviklingen i folkepensionsalderen.

Hvad mener du?

Hvad er din holdning til de to lovforslag – tidlig pension for nedslidte og højere folkepension for andre? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

 

 

Først publiceret: onsdag 18. november 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. december 2020 kl. 15:00

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.