Har du pårørende på plejehjem er reglerne for besøg nu lempet. Men Faglige Seniorer opfodrer til, at man undlader besøg af hensyn til smittefaren.

Regler lempet: Flere må nu besøge beboere på plejehjem

Beboerne på plejehjem må nu få besøg af i alt tre pårørende, dog kun to ad gangen.

Senest opdateret: tirsdag 22. december 2020

Af Brian Pabst

Der bliver nu lempet en smule på restriktionerne for besøg på plejehjem.

Fra torsdag 17. december må beboerne få besøg af i alt tre pårørende, dog kun to ad gangen.

Det fremgår af reviderede regler fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Faglige Seniorer: Undlad besøg på plejehjem

Faglige Seniorer - der er Danmarks næststørste ældreorganisation - opfodrer pårørende til at undlade at besøge beboere på plejehjem. Uanset om reglerne nu er lempet.

"Lige nu er coronaen ved at få alt for godt fat blandt beboerne på plejehjem og i ældreplejen. Det bedste råd er: Lad vær med at besøge dine ældre på plejehjem. Besøget kan være dødeligt for den pårørende,” siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer.

”Der ingen grund for familien til at stimle sammen omkring bedsteforældre, og slet ikke hvis de er i risikogruppen og bor på plejehjem. Det er ikke de ældre familiemedlemmer, der har et særligt behov for at ses juleaften”, siger Palle Smed.

Mange af landets godt 1.000 plejehjem er i øjeblikket underlagt besøgsrestriktioner eller forbud, som er udstedt af Styrelsen for Patientsikkerhed på grund af den udbredte smitte med COVID-19.

Den ældre behøver ikke at have egen indgang udefra for at kunne blive omfattet af de mere fleksible regler for besøg på plejehjem med påbud om besøgsrestriktioner.

Som udgangspunkt kan besøg fra både den nærmeste pårørende og de to yderligere nære pårørende foregå i borgerens egen bolig.

”Men det er afgørende, at plejehjemmene sikrer, at besøgene kan gennemføres sundhedsmæssigt forsvarligt,” lyder det fra Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Cirka en tredjedel af alle COVID-19-dødsfald er sket blandt plejehjemsbeboere.

Mange smittet med virus

De seneste opgørelser viser, at 199 beboere er smittet med virus.

”Derfor er vi nødt til at passe ekstra godt på vores særligt sårbare beboere samtidig med, at vi gerne vil give lidt flere muligheder for besøg hen over jul og nytår, indtil alle beboere forhåbentligt meget snart er blevet vaccineret”, siger Magnus Heunicke.

Må forlade plejecenter

Det er altid tilladt beboere på plejecentre at forlade deres hjem og besøge eksempelvis familie, uanset om plejehjemmet har besøgsrestriktioner eller besøgsforbud.

Kommuner eller det enkelte plejehjem kan ikke fastsætte lokale regler, der skærper et påbud om restriktioner eller forbud udstedt af Styrelsen for Patientsikkerhed.

Juleaften og nytårsaften

Beboere på plejehjem får mulighed for at for at fejre jule- og nytårsaften sammen.

Der er indført en  særlig undtagelse til forsamlingsforbuddet på 10 personer, der betyder, at der må være op til 50 beboere plus personale til stede.

Pårørende kan ikke deltage.

Hvad mener du?

Synes du, at det er OK at besøge pårørende på plejehjem uanset stigende smittetal? Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

Regler for besøg på plejehjem

  • Beboerne må få besøg af i alt tre pårørende, dog kun to ad gangen.
  • Besøg kan finde sted i borgerens eget hjem eller i et besøgsrum.
  • Det er plejecentrets ledelse, der beslutter, om det er sundhedsmæssigt forsvarligt at gennemføre besøg i borgerens hjem. Hvis ikke kan ledelsen beslutte, at besøg eventuelt kan gennemføres i et dertil indrettet besøgsrum.
  • Er der udstedt besøgsforbud på plejehjemmet, kan beboere kun få besøg af én nærmeste pårørende i egen bolig.

Reglerne gælder fra torsdag 17. december 2020

Se flere fakta om besøg på plejehjem her

Først publiceret: fredag 18. december 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. december 2020 kl. 14:55