Faglige Seniorer opfordrer: Speed op med test på plejehjem
Det er under al kritik, at det er gået langsomt med at få gang i coronatest i ældreplejen. Smøleriet koster menneskeliv, advarer Faglige Seniorer, der fredag mødes med den nye ældreminister.
Senest opdateret: tirsdag 9. februar 2021
Der skal speedes op for coronatest på landets plejehjem. Både blandt de ansatte, beboere og hos pårørende, der er på besøg.
Det er budskabet fra Faglige Seniorer til den nye ældreminister Astrid Krag, når hun fredag formiddag holder møde med en række organisationer på ældreområdet om den alvorlige situation med udbredt coronasmitte på landets plejehjem.
Det er jo nærmest ubegribelige høje dødstal, vi ser på landets plejehjem som følge ad coronasmitte.
Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer
Faglige Seniorer peger på, at det er gået al for langsomt med at indført test og smitteopsporing på landets plejehjem. Regningen for smøleriet er alt for mange dødsfald blandt de ældre. Over 400 er døde med corona siden december. Alene i sidste uge omkom 106 beboere med corona. Og det er utilgiveligt, mener ældreorganisationen.
”Det er jo nærmest ubegribelige høje dødstal, vi ser på landets plejehjem som følge ad coronasmitte. Ældreplejen skulle være et sted, hvor vi gjorde alt for at beskytte vores allersvageste. I stedet har vi været vidne til et kolossalt svigt, hvor der er blevet testet alt, alt for lidt og for lemfældigt. Det sjusk må stoppe nu”, siger Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer.
”Det er uforståeligt, at kommunerne først reagerer, da de nærmest bliver kaldt til orden af justitsminister Nick Hækkerup,” lyder det fra Palle Smed.
Kæmpefejl at åbne plejehjem i julen
Palle Smed peger også på, at det var en kæmpefejl, da myndighederne efter pres fra flere store interesseorganisationer på ældreområdet slækkede på restriktionerne og åbnede for besøg på plejehjemmene i december.
”Vi advarede mod at åbne plejehjemmene, fordi vi netop frygtede, at besøg af pårørende kunne bringe smitten ind. Men det argument var for døve øren. I stedet blev dørene presset op af store organisationer, som mente at tale de ældres sag. Hver gang nogen taler om at lempe restriktionerne og åbne dørene til plejehjemmene, skaber det en falsk tryghed blandt de pårørende. Det har fået de tragiske konsekvenser, som vi ser i dag,” siger han.
Han erkender, at coronakrisen er fyldt med dilemmaer.
”Vi står med et enormt dilemma mellem hensynet til livskvalitet for de ældre og spørgsmålet om liv eller død. Men når det dilemma ikke kun handler om den enkelte men om fællesskabet, så er der kun et svar: Livet.”
Udviklingen i antallet af smittede beboere på plejehjem siden epidemiens start
Kilde: Statens Serum Institut, opgørelse 11. marts – 18. januar.
Flertal vil kulegrave kommuners indsats
Et politisk flertal vil efter de rekordhøje dødstal have kommunernes indsats på plejehjemmene kulegravet for at få klarlagt, hvorfor der ikke er skabt en ordentlig tryghed for beboerne under corona-epidemien.
”Den kulegravning bakker Faglige Seniorer 100 procent op bag,” siger Palle Smed.
340 beboere smittet
Der bor lidt over 40.000 ældre på landets omkring 940 plejehjem.
På 99 plejehjem blev der i den seneste uge konstateret coronasmitte blandt beboerne. 340 beboere var smittet. Og 106 var døde med corona, viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut.
Siden epidemiens start er 700 beboere på plejehjem døde med corona. Det er næsten halvdelen af samtlige corona-dødsfald i Danmark.
Ups! We kunne ikke finde din formular.
Hvad mener du?
Antallet af smittede og døde på landets plejehjem er rekordhøjt i december og januar. Har kommunerne svigtet ved ikke at teste nok?
Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER
Først publiceret: fredag 22. januar 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 9. februar 2021 kl. 11:59