Manglen på vacciner betyder, at personer, der har fået første stik. prioriteres før andre, der står på listen til at blive vaccineret.

Corona-vacciner reserveres til andet stik: Andre må vente

Mangel på corona-vacciner betyder, at personer der mangler andet stik samt ældre over 85 år prioriteres først, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Senest opdateret: tirsdag 9. februar 2021

Plejehjemsbeboere, ældre der modtager hjælp i eget hjem og sundhedspersonale, der mangler at få andet stik, bliver prioriteret først – andre må vente på at blive vaccineret.

Det er situationen, efter at leverancerne af corona-vaccine er blevet mindsket fra producenterne, lyder det nu fra Sundhedsstyrelsen.

Det er naturligvis ikke tilfredsstillende, men vi må opfordre alle til at væbne sig med tålmodighed, indtil vi får flere vacciner til landet.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen

”Udmeldingen fra Pfizer om, at de kun kunne levere det halve af den lovede mængde vacciner i sidste uge har medført, at vi i denne uge har borgere, som har måttet vente på at få det 2. stik. De skal vaccineres med andet stik i denne uge sammen med dem, som blev vaccineret i uge 1, og vaccinerne kan derfor desværre ikke bruges til nye grupper,” skriver Sundhedsstyrelsen.

I denne uge vil der live vaccineret blandt personer i plejebolig, ældre, der modtager hjælp i eget hjem, personer i særligt øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19 samt frontpersonale i sundheds- og ældresektoren i særligt øget risiko for smitte med COVID-19 eller som varetager en kritisk funktion.

I alt får Danmark i denne leveret 73.710 vaccinedoser fra Pfize/BioNTech og 6.000 doser fra Moderna.

Vaccinationsplaner fastholdes

Nedgangen i mængden af vaccinerne til Danmark får dog ikke Sundhedsstyrelsen til at ændre i planerne for, hvornår danskerne kan blive vaccineret.

”Vi holder stadig fast i vores fastlagte prioriteringsrækkefølge og vi har allerede vaccineret mange i de øverste målgrupper 1. gang og er godt i gang med 2. stik blandt de ældre og dem på plejehjem samt blandt sundhedspersonalet, forklarer Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

I sidste uge udskød regioner en række vaccinationer

”Men for at sikre, at de grupper, der har fået det 1. stik også får det 2. stik, er vi nødt til at prioritere de doser, vi modtager til dem,” siger Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender, opdateret 20. januar

Se webudgave af opdateret vaccinationskalender 20. januar

Næsten alle på plejehjem er vaccineret

Sundhedsstyrelsen vurderer trods udfordringerne med at få leveret de lovede mængder af vacciner, at vaccinationsprogrammet kører godt.

Stort set alle plejehjemsbeboere er blevet vaccineret.

Samtidig er mange ældre, der modtager hjælp i eget hjem, kritisk frontpersonale på sygehuse samt udvalgte personer med særlig øget risiko for et alvorligt forløb ved COVID-19 også blevet vaccineret, noterer Sundhedsstyrelsen.

”Vi er fortsat det EU-land, der er længst med at vaccinere befolkningen”, lyder det.

Det er fortsat planen, at alle danskere er færdigvaccineret 27. juni.

Booking af tid – vis tålmodighed

På grund af det begrænsede antal vacciner, kan man opleve, at man allerede har fået en invitation til vaccination, men at det alligevel ikke er muligt at booke en tid.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

”Det er naturligvis ikke tilfredsstillende, men vi må opfordre alle til at væbne sig med tålmodighed, indtil vi får flere vacciner til landet, så der er flere borgere, som kan få det 1. stik,” siger Søren Brostrøm, der understreger, at alle, der er blevet inviteret, vil få mulighed for at blive vaccineret, så snart Danmark får vaccinerne til det,” lover Søren Brostrøm.

Nordjyder over 85 år får stikket

Danmark modtager sidst på ugen en lille sending af COVID-19 Vaccine Moderna, der sendes til Region Nordjylland, som i uge 5 dermed kan vaccinere cirka 3.000 af de allerældste i gruppen af personer, som er 85 år og ældre.

”Så det er jo glædeligt, at vi trods alt kan påbegynde vaccination af de allerældste i én region,” siger Søren Brostrøm.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad mener du?

Hvad er din holdning til Sundhedsstyrelsens prioriteringer? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

Så mange får tilbudt vaccination

Så mange danskere vil få tilbudt vaccination mod corona. Opgørelsen viser antal personer i de grupper, som Sundhedsstyrelsen har prioriteret med borgere i plejehjem som de første.

1.Borgere i plejebolig mv.: 46.000 
2. Borgere over 65, praktisk hjælp og personlig pleje: 50.000
3. Borgere over 85 år: 110.000
4. Frontpersonale i sundheds-, ældre- og dele af socialsektoren: 353.500
5. Udvalgte patienter med særligt øget risiko: 190.000
6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko: 6.000
7. Borgere 80-85 år: 150.000
8. Borgere 75-79 år: 250.000
9. Borgere 65-74 år: 632.000
10. Borgere under 65 år med tilstande, som giver øget risiko: 200.000
11. Personale, som varetager samfundskritiske funktioner: 100.000
12. Øvrig befolkning over 16 (18) år: 3.000.000

Først publiceret: onsdag 27. januar 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 9. februar 2021 kl. 11:59

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.