Har du en peberspray i din taske eller i dit hjem, skal den nu afleveres til politiet.

Nu er de forbudt: Frit lejde for at aflevere din peberspray

Fra 1. februar er det forbudt for private at have en peberspray. Den skal afleveres til politiet.

Senest opdateret: onsdag 7. april 2021

Har du en peberspray, skal du aflevere den til politiet i løbet af de næste to måneder.

Siden 1. januar 2019 har man lovligt kunne købe en peberspray til selvforsvar i eget hjem. Det har mange almindelige danskere gjort, men nu rulles ordningen tilbage, og du skal i de næste to måneder aflevere dine pebersprays til politiet.

Et flertal i Folketinget har nemlig besluttet, at pebersprayordningen ikke har haft ikke den forventede effekt.

Bruges af politi og militær

Politiet har siden 1. januar 2008 haft peberspray som en fast del af deres udrustning,

Ifølge politiets retningslinjer må peberspray kun anvendes, hvis der er overhængende fare for angreb på en person eller på væsentlige institutioner, virksomheder eller anlæg, eller for at gennemføre en tjenestehandling, og politimanden skønner, at det er nødvendigt, forsvarligt og andre magtmidler end peberspray skønnes utilstrækkelige. Ofret skal desuden advares så vidt muligt.

Peberspray er ligeledes implementeret som magtmiddel i kriminalforsorgen samt visse dele af forsvaret.

Fra 1. februar 2021 trådte en ændring af våbenlovgivningens bestemmelser om peberspray i kraft. Ændringen betyder, at private skal have politiets tilladelse til at købe og have en peberspray.

Fra 1. februar er det derfor igen ulovligt at købe, besidde, bære og anvende peberspray i eget hjem og på offentligt tilgængelige steder uden særlig tilladelse.

Her kan du aflevere din peberspray

Overgangsordning

Lige nu er der en overgangsperiode på to måneder, hvor du lovligt kan aflevere din pebersprays hos politiet.

Derfor vil det også være lovligt at transportere peberspray, når du skal aflevere den til politiet, men kun i perioden 1. februar – 31. marts 2021. Transporten skal ske direkte fra dit hjem til nærmeste afleveringssted, og du må ikke gøre andre ærinder under transporten.

Hvis du er alvorligt syg eller af andre særlige årsager ikke kan få indleveret din peberspray, kan du dog aflevere den til politiet efter 31. marts. Men inden bør du undersøge, om du kan få andre til at aflevere den for dig i overgangsperioden.

Særlige regler for udsatte personer

Fra 1. april 2021 er det derfor kun udsatte personer med særligt behov, der kan få tilladelse til at have en peberspray.

Særligt udsatte personer, der allerede har en tilladelse til peberspray fra politiet, skal ikke ansøge om en ny tilladelse, fordi der er kommet nye regler om peberspray – deres tilladelse gælder indtil den udløber.

Hvad mener du?

Føler du dig mere utryg, efter at det nu er forbudt private at have en peberspray uden politiets tilladelse? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

 

Først publiceret: onsdag 3. februar 2021
Artiklen er sidst opdateret onsdag 7. april 2021 kl. 15:16

Emner: