Statsminister Mette Frederiksen optræder i en live-video på Facebook, hvor hun tilsyneladende udlodder 5.000 kroner til personer, der kan gætte tallet under det skraverede mørke felt.

Mette Frederiksen misbrugt i falsk live-video på Facebook

Tilsyneladende lokker statsministeren med præmie på 5.000 kroner i video og på hjemmeside. Men det er fake. Se billeder af svindlen her.

Senest opdateret: søndag 14. februar 2021

Du kan vinde 5.000 kroner, hvis du gætter det rigtige nummer på billedet.

Sådan lyder det lokkende på en video, der tilsyneladende bliver sendt live og som florerer med statsminister Mette Frederiksen på Facebook.

I videoen taler statsministeren fra bagsædet af sin ministerbil om at komme ud i landet. I mens er der på en del af videobilledet et mørkt skraveret felt, hvor der bag ved tilsyneladende er gemt et tal.

”Jeg vil give mere end 5000 Kroner kontant til de første 100 mennesker, der gætter det rigtige nummer på billedet”, står der over videoen med statsministeren.

Her fremgår det også, at ”Mette Frederiksen sender live nu”.

Da Faglige Seniorers nyhedsbrev så med fredag aften, var der over 60 følgere på live-videoen. Videoen blev sendt konstant over aftenen.

Lægger fælde på Messenger

Men pas på. Det er fake.

Det er kriminelle, der misbruger statsministerens navn, foto og video.

Videoen er optaget i en helt andet sammenhæng. Og statsministeren taler ikke live og udlodder ikke 5.000 kroner til dem, der kan gætte et tal.

Videoen med teksten er lagt på Facebook af svindlere. Hensigten er at få folk til i kommentarsporet til at skrive et tal. Og dermed afsløre deres Facebook-profil.

Efterfølgende modtaget de straks en besked på Messenger, som en slags “fælde”

Her fremgår det, at man for at få “sin præmie” på 5.000 kroner, skal klikke på et vedlagt link, hvor man så kommer videre til hjemmeside.

Mette Frederiksen smiler med dannebrog

På hjemmesiden optræder statsministeren Mette Frederiksen igen.

Nu på et billede fra statsministerkontoret, hvor hun sidder smilende med et dannebrog.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev - og vind

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev og få en mail hver uge med tips til din økonomi og seniorliv, konkurrencer, tilbud, madopskrifter og aktiviteter fra din lokale seniorklub.

Du deltager samtidig i konkurrencen om et gavekort til brunch for 2.

Vælg mellem 110 restauranter i hele landet. Du bestemmer selv. Gavekortet har en værdi af 249 kroner.

Tilmed dig nyhedsbrevet

”Tillykke. Du får en 5.000 Kroner kontant gave,” står der over billedet.

Herefter skal man klikke videre og registrere sig på en side, hvor man også tilmelder sig Greygrid, der tilsyneladende er en filmstreaming-tjeneste med 20 millioner film-titler

Tilmeldingen sker i formular, hvor der skal indtastes oplysning om e-mail, navn samt kreditkort-numre for at modtage den store pengegave.

Herefter er du “tilmeldt”.

Advarsel: Gør det ikke – opgiv ikke dine personfølsomme oplysninger.

Du modtager ikke 5.000 kroner, som lovet.

I stedet risikerer du nu, at dine afgivne oplysninger vil blive brugt til økonomisk kriminalitet, at der bliver hævet beløb på din bankkonto, og at din konto vil blive misbrugt til køb eller optagelse af lån.

Desværre har det ikke været muligt at downloade videoen, som forbryderne anvender på Facebook.

Andre kendte er misbrugt

Politiet har tidligere advaret om lignende tilfælde hvor kendte som for eksempel Mads Mikkelsen er blevet misbrugt af kriminelle i annoncer, for netop at lokke personfølsomme oplysninger ud af intetanende Facebook-brugere.

Det er så vidt vides første gang statsminister Mette Frederiksen er blevet misbrugt i kriminelt øjemed.

Sådan bliver Mette Frederiksen misbrugt

Falsk Facebook-side med stjålet foto og live-video

Svindlerne har oprettet en falsk Facebook-side i Mette Frederiksens navn og med et foto af statsministeren. Herefter viser de en rigtig video med statsministeren, som de sender “live” – så det ser ud som om, statsministeren rent faktisk “er på” og tilbyder 5.000 kroner for at gætte det rigtige tal.

Folk der gætter tal blive kontaktet på Messenger

Personer, der følger “live”-videoen med statsministeren opfordres til at gætte et tal. Når en person skriver i kommentarporet på live-videoen, afsløres samtidig Facebook-kontoen. Herefter bliver personen kontaktet øjeblikkeligt på Messenger med besked om, at vedkommende har vundet. Men for at få præmien, skal der klikkes på det vedlagte link.

Statsministeren siger tillykke

Fra linket i Messenger-beskeden bliver man sendt til en hjemmeside, hvor statsministeren siger “TILLYKKE! Du får en 5000 kr. Kontant gave!” For at at få gaven, skal der klikkes på linket “REGISTRER HER”.

Besked fra glade vindere

For at lokke dig videre, er der under billedet med statsministeren besked fra en række andre Facebook-brugere, der skriver om den fantastiske konkurrence og den flotte pengepræmie.

Afgørelsens øjeblik: Dit kreditkort

Og så er vi nået til det, som de kriminelle har brugt statsministerens video og foto til med løftet om 5.000 kroner. Du skal opgive dit kreditkort-nummer, så pengene kan blivesat ind på din konto.

Advarsel: Det modsatte sker. Så snart du har opgivet dine kreditkort-oplysninger, kan de bruges af svindlerne til at lænse din konto eller bruge oplysningerne i andre kriminelle sammenhænge. Eksempelvis til at optage et lån i dit navn på din konto eller foretage indkøb i webshops.

Se den falske hjemmeside

Du kan den falske hjemmeside med Mette Frederiksen her – KLIK

Hvad mener du?

Det er ikke første gang, kendte bliver udnyttet til internet-svindel. Synes du, at myndighederne gør nok for at stoppe IT-krimielle? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

 

 

Først publiceret: fredag 12. februar 2021
Artiklen er sidst opdateret søndag 14. februar 2021 kl. 22:37