Hver tredje blandt seniorerne føler sig mere ensom end tidligere. Aktiviteter skal få ældre i gang efter corona-nedlukningen.

Millioner skal hjælpe seniorer i gang efter corona

Hjælpepakke på 15 millioner kroner til aktiviteter for ensomme ældre efter den lange corona-nedlukning. Faglige Seniorer er blandt modtagerne: Brug for at ældre igen er sammen.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Der skal nu tændes op for livsglæden blandt landets ældre efter måneder med corona-nedlukning.

15 millioner kroner er derfor på vej ud til de ældres organisationer til aktiviteter, der skal bekæmpe ensomhed og som kan skabe livsglæde og socialt samvær.

Det er social- og ældreminister Astrid Krag og Folketingets partier blevet enige om.

Kæmpebehov blandt seniorerne for igen at kunne komme ud og mødes med andre i trygge rammer.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

12,5 millioner kroner bliver ligeligt fordelt mellem Ældre Sagen, Røde Kors, Landsorganisationen OK-klubberne i Danmark, Faglige Seniorer og Danske Seniorer.

Desuden får Alzheimerforeningen 2,5 millioner kroner.

”Som samfundet åbner op, er det tid til at sætte gang i de mange gode fællesskaber for ældre. Det glæder mig, at vi nu har afsat midler til at bekæmpe ensomhed og mistrivsel, samt til at hjælpe de ældre tilbage til en mere normal hverdag,” siger Astrid Krag.

En undersøgelse blandt Faglige Seniorers medlemmer viser, at hver 3. har følt større ensomhed end tidligere under vinterens corona-nedlukning. Derfor er direktør Palle Smed ekstra glad for initiativet.

“Ensomheden har ramt rigtig mange. Der er derfor et kæmpebehov blandt seniorerne for igen at kunne komme ud og mødes med andre i  trygge rammer. Støtten fra social- og ældreministeren og partierne bag er en stor håndsrækning til at få aktiviteter skudt i gang,” siger Palle Smed.

Han understreger samtidig, at der fortsat er mange ældre, der ikke er vaccineret – og derfor fortsat isolerer sig.

“Det er en udfordring for klub- og foreningslivet at få seniorerne til at deltage i aktiviteter. Derfor er tryghed og sikkerhed afgørende, og måske skal vi helt om på den anden siden af sommerferien, før alle er helt trygge,” siger Palle Smed.

Skal modvirke isolation og ensomhed

Ministeren oplyser, at midlerne gives til organisationer, som hele vejen gennem krisen har gjort en stor indsats for at modvirke isolation og ensomhed blandt ældre, ”så de kan fortsætte og udbygge deres gode indsatser”.

Astrid Krag peger på, at millionerne kan anvendes eksempelvis være i form af sociale arrangementer, rådgivning, besøgsvenner – telefonisk eller fysisk.

Det kan også være aktiviteter med fokus på bevægelse, som kan medvirke til at styrke den mentale trivsel og de ældres funktionsevner.

Aftalen er indgået med opbakning fra samtlige partier i Folketinget.

I en kommentar siger ældreordfører for Socialdemokratiet Birgitte Vind:

“Oplevelsen af ensomhed kan medføre dårlig trivsel og sygdom som følge. Under corona har mange også ældre oplevet isolation og ensomhed. Derfor er det af stor betydning, at en række organisationer som for eksempel Dansk Røde kors og Faglige seniorer med hjælpepakken på 15 millioner nu får mulighed for at række ud til flere ældre. Ensomhed skal bekæmpes med fællesskab.”

Opfordring fra Faglige Seniorer

Landsformand for Faglige Seniorer, Ole Ibsen, har tidligere opfordret politikerne til at hjælpe de ældre ud i foreningslivet igen.

Sidste år blev der bevilget 20 millioner kroner til aktiviteter til ældre efter forårets corona-nedlukning.

Hos Faglige Seniorer betød det, at flere end 16.000 medlemmer deltog i aktiviteter som udflugter, kulturarrangementer, filmforevisninger og foredrag.

Hvad mener du, der er brug for?

De ældres organisationer har fået 15 millioner kroner til brug for aktiviteter for ensomme. Hvad ser du gerne, at pengene bliver brugt på?

Dine forslag eller holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side

Først publiceret: onsdag 17. marts 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 14:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.