Vind bogen: Christian den Grusomme

Ny biografi om en af nazismens store forbrydere sætter fokus på et hidtil ukendt kapitel af nyere dansk historie. Du kan vinde bogen.

Senest opdateret: tirsdag 13. april 2021

Du er sikkert bekendt med nazisternes drab på sindslidende og handikappede, men vidste du, at der også var danske ofre iblandt?

I Anders Otte Stensagers nye biografi om en af nazismens store forbrydere, Christian den Grusomme, foldes nogle af disse skæbner for første gang ud. Bogen dokumenterer også, at en SS-mand med dansk familiebaggrund deltog i udryddelsen af jøderne i Sobibor.

I udryddelseslejrene Belzec, Sobibor og Treblinka i Polen blev der i 1942-43 dræbt ikke færre end 1,7 millioner mennesker, fortrinsvis jøder. En prolog til massemordet var nazisternes såkaldte eutanasiprogram, som blev administreret fra Berlin og udelukkende havde til hensigt at dræbe sindslidende og handikappede i seks udvalgte mordanstalter eller “eutanasicentre”.

I bogen kan man læse om tre udryddelseslejre under Aktion Reinhardt, som var kodenavnet for den tyske plan om at udrydde alle Polens jøder i Generalguvernementet. En af de mest berygtede fra Aktion Reinhardt var kriminalkommissæren fra Stuttgart Christian Wirth (1885-1944) – af mandskabet også kaldet Christian den Grusomme.

Denne bog er den første samlede biografi, der er skrevet om Wirth. Bogen afslører også flere hidtil ukendte danske vinkler på historien. Flere danskere med sindslidelser blev således dræbt i de seks mordanstalter, og en SS-mand med dansk familiebaggrund deltog i udryddelsen af jøderne i Sobibor.

Om forfatteren

Bogen Christian den Grusomme er skrevet af Anders Otte Stensager.

Han er magister i arkæologi fra Københavns Universitet med speciale i holocaustarkæologi. Har skrevet flere bøger med fokus på tyske koncentrationslejre, herunder biografier om krigsforbrydere og gerningsmænd, bl.a. om lægen fra Auschwitz, Josef Mengele, og senest om politimanden Franz Stangl, der blev lejrkommandant for Sobibor og Treblinka.

Vind bogen

Christian den Grusomme – En biografi om Christian Wirth – kriminalkommissær og morder i Det Tredje Rige – udkommer 7. april 2021 på Gads forlag.

Forlagets pris er 299,95 kroner.

Vindere er: Finn Højland, Holstebro, Solveig Frøhling, Nakskov og Vibeke Brandt, Valby. 

Først publiceret: tirsdag 6. april 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 13. april 2021 kl. 14:11