Vaccination af danskerne fremover ikke omfatte AstraZeneca.

Danmark dropper vaccinationer med AstraZeneca

Sundhedsstyrelsen har besluttet at fortsætte vaccinationen af danskerne mod COVID-19 uden vaccinen fra AstraZeneca. Det betyder, at alle - der vil - først er færdigvaccineret i starten af august

Senest opdateret: onsdag 14. april 2021

Vaccinationerne af danskerne mod corona bliver uden brug af AstraZeneca.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen satte brugen af COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca på pause 11. marts 2021.

Er du vaccineret med AstraZenica?

Sundhedsstyrelsens beslutning om at droppe vaccination med AstraZebeca betyder, at alle bookede tider og invitationer til vaccination med vaccinen fra AstraZeneca bliver aflyst.

De personer, der har modtaget 1. vaccination med AstraZeneca, vil senere modtage tilbud om vaccination med en anden vaccine.

Øvrige personer, der tidligere har været inviteret til førstegangsvaccination med AstraZeneca, men fik invitationen aflyst, vil blive visiteret på ny ud fra en vurdering af den aktuelle epidemisituation.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Det skete på baggrund af bekymrende signaler fra den løbende sikkerhedsovervågning af COVID-19 vaccinerne.

Vaccinationsprogrammet er siden da fortsat med vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna.

I mens er bivirkningerne ved brug af AstraZeneca-vaccinen blevet undersøgt.

“Resultaterne viser, at der er tale om et reelt og alvorligt bivirkningssignal ved vaccinen fra AstraZeneca. Ud fra en samlet overvejelse har vi derfor valgt at fortsætte vaccinationsprogrammet for alle målgrupper uden denne vaccine,” siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Det Europæiske Lægemiddelargentur EMA har i sin vurdering overordnet fundet, at der fortsat er flere fordele end ulemper forbundet med brug af COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca.

Søren Brostrøm siger, at det har været en svær beslutning midt i en epidemi at fortsætte vaccinationsprogrammet uden en effektiv og tilgængelig vaccine mod COVID-19.

Johnson & Johnson i karatæne

Janssen-vaccinen fra Johnson & Johnson er sat i karantæne af producenten, så de aktuelt ikke kan anvendes i Danmark.

Sundhedsstyrelsen vil nøje følge de igangsatte risikovurderinger, der foretages af blandt andet amerikanske og europæiske lægemiddelmyndigheder.

Sundhedsstyrelsen vil fortsætte samarbejdet med danske eksperter om undersøgelse af effekt og bivirkninger ved alle COVID-19 vacciner, også den nye Janssen-vaccine fra Johnson & Johnson.

“Men vi har andre vacciner til rådighed, og vi har god kontrol med epidemien. Samtidig er vi nået langt med at vaccinere de ældre aldersgrupper, hvor forebyggelsespotentialet ved vaccination er størst. Alder er den væsentligste risikofaktor for at blive alvorligt syg med COVID-19”, siger Søren Bristrøm.

De kommende målgrupper for vaccination har lavere risiko for et alvorligt forløb af COVID-19, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Først færdige i august

Beslutningen om at droppe AstraZenica betyder, at alle, der er 16 år eller ældre, kan forvente at få et tilbud om vaccination senest i slutningen af juni.

Dermed vil alle, der tager imod tilbuddet, kunne være færdigvaccineret cirka  5 uger derefter, omkring starten af august.

Med Sundhedsstyrelsens beslutning om, på nuværende tidspunkt, at fortsætte udrulning uden COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca er det ikke blevet udelukket, at den kan tages i anvendelse på et senere tidspunkt hvis situationen ændrer sig.

Se revideret vaccinationskalender 14. april her

Hvad er din holdning?

Hvad er din holdning til, at vaccinationer med AstraZenica nu droppes?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side

 

 

Først publiceret: onsdag 14. april 2021
Artiklen er sidst opdateret onsdag 14. april 2021 kl. 22:39