Ferie-guide til udlandet: Se hvor du kan rejse på ferie

Nu bliver det endnu lettere for danskere at rejse ud af Danmark og hjem igen. Men hvordan er corona-reglerne for de lande du gerne vil holde ferie i? Det kan du læse her.

Senest opdateret: onsdag 19. maj 2021

Vi nærmer os mere og mere normale tilstande på ferie-området. Nu er tredje fase i rejserestriktionerne trådt i kraft, og dermed bliver det endnu nemmere at rejse til udlandet og komme hjem til Danmark igen.

Men en ting er vores regler for ind- og ud-rejse. Men hvordan er rejse-reglerne  for det ferieland du gerne vil besøge?

Ind og ud af Danmark

Incidensgrænse i verden (antallet af coronatilfælde) er nu hævet fra 20-30 til 50-60 pr. 100.000 borgere per uge. Det vil sige, at når Udenrigsministeriet hver fredag eftermiddag laver deres ugentlige ændringer er verdenskortet, så vil en del af EU-landene eller regionerne gradvist begynde at blive gule, efterhånden som corona-epidemien slipper sit greb i de enkelte lande.

Se corona-verdenskortet hos Udenrigsministeriet HER.

Udlandets regler

Men en ting er de danske regler for ud- og ind-rejse både for os statsborgere og turister, som kommer til Danmark.

Men hvad med reglerne i de ferielande, som du gerne vil besøge eller holde ferie i? Hvem har åbent for turister, og kan du komme afsted på ferie, der hvor du plejer?

Nogle steder er allerede åbnet – i Spanien er det f.eks. De Baleariske Øer, herunder Mallorca og Ibiza, samt De Kanariske Øer såsom Gran Canaria, Lanzarote og Tenerife, der åbnes for rejser til.

Det samme gælder regionerne Asturien og Galicien i det nordvestlige Spanien, Extremadura i Sydvestspanien og Murcia og Valencia i det østlige Spanien. Også Ceuta, den spanske enklave i det nordlige Marokko, er åben.

Herunder er en oversigt over de mest populære rejsemål og deres corona-regler for indrejse lige nu.

Dog skal du altid tjekke op før afrejse, da pludselige smitteudbrud kan betyde, at indrejse-reglerne kan blive ændret meget hurtigt.

Bulgarien

Alle rejsende skal vise en negativ PCR-tes, som skal foretages inden for 72 timer før afgang, eller et vaccinationsbevis eller en pcr-test, der viser, at de har været smittet inden for de sidste 180 dage. Der er ikke krav om karantæne.

Grækenland

Alle tilrejsende er underlagt kravet om en negativ PCR-test før afgang til Grækenland. Testen skal foretages inden for 72 timer før ankomst. Certifikatet skal være skrevet på engelsk og skal indeholde den rejsendes navn og pasnummer eller nationale identifikationsnummer. Ved ankomsten vil passagererne også blive underkastet tilfældige test (hurtige test) i henhold til den procedure, der er beskrevet i Passager Locator Form.  Personer, der har gennemført vaccinationen inden for mindst 14 dage før deres ankomst, og som er i stand til at fremlægge vaccinationscertifikatet, er ikke forpligtet til at fremlægge en negativ PCR-test før afgang. Der skal udfyldes en online formular før indrejse.

Frankrig

Frankrig opfordrer udlændinge til ikke at komme. Alle rejsende over 11 år er underlagt kravet om en negativ PCR-test før afgang til Frankrig, også selv om man er vaccineret eller har et dansk coronapas. Testen skal foretages inden for 72 timer før ankomst. Ved ankomsten vil passagererne også blive underkastet en PCR-test, ligesom man skal udfylde en online formular. I næste uge åbner barer, cafeer og restauranter igen efter land tids nedlukning.

Italien

I øjeblikket er alle indrejsende til Italien pålagt fem dages karantæne, og alle rejsende over to år skal vise negativ testresultat. Fra midt i maj vil Italien dog droppe krav om, at turister skal i karantæne. Er man vaccineret, tidligere smittet eller testet negativ inden for de seneste 48 timer, kan man efter 15. maj rejse ind uden restriktioner, har den italienske regering meddelt.

Kroatien

Indrejse kræver negativ pcr- eller kviktest, der er højst 48 timer gammel. Alternativt skal man fremvise bevis for overstået sygdomsforløb med covid-19 eller vaccination. Det danske coronapas accepteres som dokumentation. Der er ingen krav om karantæne. Der er ingen udgangsforbud, og restauranter og kulturelle tilbud er åbne.

Norge

Norge har indført indrejseforbud, hvilket betyder, at det som hovedregel kun er statsborgere og udlændinge bosat i Norge, der kan rejse ind i Norge. Det er uvist, hvor længe Norges strenge indrejserestriktioner vil gælde. For andre rejsende er der lige nu krav om pcr-test før og efter indrejse. Derudover krav om 10 dages karantæne.

Portugal

Turister fra flere EU-lande – heriblandt Danmark – kan fra mandag 17.maj igen få lov at rejse til alle regioner i Portugal. Det oplyser det portugisiske indenrigsministerium. Eneste krav er, at man kan fremvise en negativ pcr-test ved afrejse, der ikke er mere end 72 timer gammel. Butikker, restauranter, museer mv. er åbne.

Spanien

Indrejsende skal være vaccinerede eller have en maksimalt 72 timer gammel test. Desuden skal man 48 timer inden ankomst udfylde en onlineformular hos de spanske sundhedsmyndigheder. Der er ikke krav om karantæne.

Sverige

For at kunne rejse ind i Sverige skal man som regel kunne fremvise et negativt covid-19-test, som er højst 48 timer gammel. Der gælder specifikke regler for personer, som arbejder og pendler i Øresundsregionen. Både kviktest og PCR-test regnes som værende gyldige ved grænsen.

Tjekkiet

Tjekkiet er lukket for turister for øjeblikket.

Tyskland

Alle over seks år skal fremvise negativ covid-19-test, som er højst 48 timer gammel og registrere sig digitalt. Rejsende, der i de seneste 10 dage har opholdt sig i et »risikoområde«, skal som udgangspunkt i 10 dages karantæne. Hele Danmark er p.t. kategoriseret som risikoområde. Der kan være undtagelser fra reglerne i de enkelte delstater. Fra d. 1 maj 2021 kan færdigvaccinerede danskere dog rejse til grænselandet uden krav om test og isolation efter indrejse tilbage i Danmark. De tyske myndigheders krav om karantæne, test- og meldepligt gælder ikke for grænsetrafik til Slesvig-Holsten, hvis besøget varer under 24 timer. Internt i Tyskland frarådes al unødvendig rejseaktivitet. Fra klokken 22 til 05 er der udgangsforbud.

Østrig

I øjeblikket skal alle indrejsende fra Danmark vise en negativ test og i 10 dages karantæne, som kan brydes ved en negativ pcr-test efter fem dage.

19. maj ventes Østrig dog at »åbne turistindustrien«, og samtidig ventes indrejserestriktionerne at blive lempet. Det er endnu uvist hvordan.

Egypten

Egypten er åben for alle turister, der kan fremvise negativ pcr-test, som er højst 72 timer gammel. Kravet gælder alle over seks år. Der er ingen isolationskrav ved ankomst, og restauranter med videre er åbne.

Thailand

Thailand har indført undtagelsestilstand og en lang række krav til dokumentation, forsikringer, screening og test før, under og efter indrejse. Turister kan få særlig tilladelse til at rejse ind i landet, men alle – også vaccinerede turister – skal tilbringe minimum 7 dage i karantæne.

Tyrkiet

Åbent for alle turister, der kan fremvise negativ pcr-test og har udfyldt en onlineformular. Landet er dog lige nu i lockdown, hvilket betyder, at alle cafeer, restauranter og så videre er lukkede, og der er udgangsforbud. Udgangsforbuddet gælder dog ikke turister. Tyrkiet planlægger at vaccinere alle medarbejdere i turistsektoren inden 1. juni, hvor sæsonen forventes at begynde og alt åbner. Der er krav om mundbind på alle offentlige arealer.

Fase 4

Det sidste trin i rejserestriktionerne træder i kraft cirka 1. juli, men kan sagtens bliver skudt. Det indeholder nemlig  EU’s »digitalt grønt certifikat« – et fælleseuropæisk coronapas-system –  der skal gøre det let for testede, vaccinerede og tidligere smittede borgere at rejse i Europa. Løsningen ventes at være klar i juni, men det er endnu uvist, hvornår passet er klar, og hvordan det vil påvirke de enkelte landes indrejsekrav.

Først publiceret: fredag 14. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret onsdag 19. maj 2021 kl. 13:41