Kommuner bør ikke bruge pandemien som en begrundelse for ikke at holde fremmødevalg til ældre- eller seniorrådet, mener Faglige Seniorer.

Ældreråd: Nogle kommuner ser forhindringer for fremmødevalg

Mange kommuner skifter til fremmødevalg ved ældrerådsvalget, men en række kommuner ser stadig forhindringer.

Senest opdateret: tirsdag 25. maj 2021

Af de 61 kommuner, der i 2017 havde en anden valgform end fremmødevalg, har 28 valgt at gå over til fremmødevalg i 2021. Ved fremmeøde valg skal borgeren møde op på et valgsted for at stemme.

Faglige Seniorer mener, at det er en glædelig fremgang, men frygter også, at nogle kommuner opstiller urimelige forhindringer for at afholde fremmødevalg.

Faglige Seniorer mener:

Det er væsentligt for demokratiet, at rigtig mange stiller op til valgene. Det er også væsentligt, at rigtig mange stemmer.

Faglige Seniorer arbejder for at få ældrerådsvalgene lagt på den samme dato i alle kommuner, og helst i forbindelse med kommunalrådsvalgene hver fjerde år. Det vil gavne både omtalen og stemmeprocenten.

Vi ønsker fremmødevalg, altså et valg hvor man møder op og lægger sin afgivne stemme i urnen. Det viser sig, at det gavner stemmeprocenten, og det giver mere debat om de ældres forhold i lokalområdet. I 2021 er flere kommuner skiftet til fremmødevalg i forhold til seneste valg.

Derudover arbejder Faglige Seniorer for, at ældrerådene bliver meget mere udfarende og synlige.

Ældrerådsvalgene er vigtige, men det er det der foregår imellem valgene, der er vigtigst!

Flere overvejer fremmødevalg, men ser problemer

Samtidig med, at en række kommuner fortsat overvejer, om de skal gå over til fremmødevalg, så begynder corona-pandemien at spille en rolle i overvejelserne om afstemningsformen i 2021.

I Helsingør kommune har man gennem længere tid overvejet at gå over til fremmødevalg, men midt i maj 2021 var byrådet og seniorrådet stadig i dialog om, hvilken form, man skal vælge.

I Randers Kommune er der praktiske forhindringer for et fremmødevalg. I kommunen var der ved brevstemmevalget til ældrerådet i 2017 en valgdeltagelse på 38,4%, så ældrerådet og forvaltningen i kommunen har derfor haft et klart ønske og en ambition om at højne valgdeltagelsen til det kommende ældrerådsvalg i 2021.

På den baggrund er det besluttet at holde valget som en kombination af stemmeformer:

• Digitalt via link i e-Boks.
• Brevstemme: Ved at anvende en vedlagte svarkuvert og sende sin stemmeseddel retur.
• Brevstemme: Aflevere brevstemmen i en dertil opstillet stemmeurne på kommunens 30 valgsteder i forbindelse med kommunal- og regionsrådsvalg.

”Det er forventningen, at de nye muligheder for at stemme digitalt og aflevere sin stemme personligt i en stemmeurne på ét af kommunens 30 valgsteder, kombineret med øget markedsføring af valget, vil medvirke til at højne valgdeltagelsen,” siger borgmester Torben Hansen (S) til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Har overvejet fremmødevalg

Adspurgt, om Randers Kommune har overvejet at afholde fremmødevalg til ældrerådet, svarer borgmesteren:

”Hvis der skal afholdes ældrerådsvalg samme sted som kommunal- og regionsrådsvalg, er der krav om, at valgene holdes helt adskilt og helst i separate lokaler. Dette krav er det ikke muligt at overholde på alle kommunens 30 valgsteder, hvorfor det blev vurderet, at det ikke var muligt at afholde fremmødevalg på samme dag som kommunal- og regionsrådsvalg”.

Borgmester Torben Hansen tilføjer, at borgere, der henvender sig med forespørgsel om hjælp, naturligvis vil blive vejledt.

Faglige Seniorer: Det er dårlige undskyldninger

Ole Ibsen, landsformand for Faglige Seniorer, ser begrundelserne for ikke at holde fremmødevalg som nogle dårlige undskyldninger:

”Man kan sagtens holde dette valg i samme lokale som kommunalvalget og valget til regionsrådet, det er ikke forbudt. Man skal bare have et selvstændigt valgbord. Og mangler man valgtilforordnede, så skal de bare sige til, så finder ældreorganisationerne i kommunen lynhurtigt nogen”.

”Kommuner bør heller ikke kunne bruge pandemien som en begrundelse for ikke at holde fremmødevalg. Hvis pandemien er et problem, så kan man jo heller ikke afholde kommunalvalg eller regionsrådsvalg med fremmøde”, siger Ole Ibsen.

Valg til ældreråd og seniorråd 2021 (og 2020, 2022 eller 2023)

De fleste kommuner afholdt valg til ældreråd eller seniorråd i efteråret 2021. I de fleste tilfælde blev valget afholdt samtidig med kommunalvalget den 16. november.

I en række kommuner, hvor der for eksempel ikke var fremmødevalg, foregik valget tidligere.

I enkelte kommuner var der valg i 2020. I en række andre kommuner afholdes valg til ældreråd eller seniorråd i 2022 eller 2023.

Bortset fra navnet, er der ingen forskel på et ældreråd og et seniorråd. I de fleste kommuner hedder det ældreråd, men i nogle kommuner har man valgt, at rådet skal hedde seniorråd.

Se kandidater fra Faglige Seniorer HER

Valgforsker: at gå til valg er en vigtig tradition

Først publiceret: tirsdag 25. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 25. maj 2021 kl. 09:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.