Der er heldigvis flere måde du kan slippe for de upopulære negative renter.

Trick mod negativ rente i banken

Se, hvordan du slipper for bankens negative renter, hvis du har mere end 100.000 kroner i banken.

Senest opdateret: tirsdag 22. februar 2022

Flere og flere banker kræver negativ rente, hvis man har mere end 100.000 kroner stående på kontoen. Typisk er minusrenten 0,6 procent.

Ifølge Finans Danmark, som er bankernes brancheorganisation, har 31 procent af danskerne mere end 100.000 stående i banken.

Låne dine penge ud

”Det er gratis at låne penge ud til nære familiemedlemmer. Du kan flytte penge fra din egen konto til familiemedlemmer, og få pengene tilbage igen på anfordring,” siger Camilla Kirk, som er advokat og besvarer spørgsmål i Faglige Seniorers brevkasse.

Camilla Kirk gør dog opmærksom på, at det er vigtigt, at der oprettes et gældsbrev i forbindelse med lånet. Det er også vigtigt, at man forinden overvejer de risici, der kan være ved at låne penge til familiemedlemmer. Man kan pludselig stå i en situation, hvor man har behov for pengene, og hvor långiver så ikke kan eller vil tilbagebetale beløbet.

Det kan i sidste ende betyde, at man må gå rettens vej for at få beløbet tilbagebetalt. Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, at et lån forældes. Er der oprettet et gældsbrev, forældes lånet på 10 år, men er der derimod ikke oprettet et gældsbrev, forældes lånet på 3 år.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, hvilke vilkår, der skal gælde for lånet, da man som udgangspunkt kun må låne rentefrit til de nærmeste familiemedlemmer (forældre og børn). Hvis der oprettes et rentefrit lån, skal det oprettes på anfordringsvilkår. Et lån på anfordringsvilkår betyder, at långiver kan kræve lånet indfriet straks.

Gældsbrev

Hvis du har penge stående på din konto, hvor du skal betale negativ rente, kan du aftale med et familiemedlem uden formue, at I opretter et gældsbrev, og at du flytter pengene fra din konto.

Har dit familiemedlem gæld eller kassekredit, kan du samtidig være med til at spare dem for at betale rente af gælden, og dermed hurtigere kunne afdrage på gælden. Du slipper for at betale negativ rente, og dit familiemedlem slipper for at betale rente af gælden. Her er det dog yderst vigtigt, at man er opmærksom på, at det kan være svært at få pengene tilbagebetalt, da låntager måske ikke har likviditet til at tilbagebetale lånet, når långiver anmoder om tilbagebetaling.

“Vær derfor opmærksom på, at der altid er den risiko, at låntager ikke kan betale pengene tilbage. Den risiko er der, uanset om man låner penge ud til tredjemand eller familien,” råder Camilla Kirk fra Holst Advokater i Aarhus .

Forære penge til din familie

Du må give afdragsfri gaver til dine familiemedlemmer.

Det gælder blandt andet for dine børn, stedbørn, forældre, plejebørn og samlevende. Hvert år må du give en afgiftsfri gave – 71.500 kroner (2023).

Giver du en pengegave til søskende, nevøer, niecer eller andre uden for gaveafgiftskredsen, skal de beskattes efter reglerne om indkomstskat.

Negativ rente i banker

Her kan du se negativ rente i banker lige nu.

I de fleste banker er den negative rente lige nu -0,6 procent i rente på alt over grænsen, men flere banker er ved at ændre den negative rente til -0,7 procent.

Den højeste bundgrænsen for negativ rente i banken er normalt afhængig af, at du har din NemKonto i den pågældende bank. Har du ikke NemKonto i banken, skal du betale negativ rente af hele dit indestående. Derfor hjælper ikke at flytte pengene over i flere banker.

Arbejdernes Landsbank:  100.000 kroner (-0,6 procent) (Fra 15. oktober 0 procent)

Coop Bank: 100.000 kroner

Danske Bank:  100.000 kroner (-0,7% i rente)

Handelsbanken: 250.000 kroner

Jyske Bank: 100.000 kroner. ( -0,7% i rente)

Lån og spar: 100.000 kroner
Er du medlem af bestemte fagforeninger eller med i Forbrugsforeningen, kan du få 3% rente på din lønkonto på beløb op til 50.000 kroner.  (Gælder også pensionistmedlemmer)

Nordea:  100.000 kroner (-0,7 i rente)

Nykredit:  100.000 kroner.

Ringkjøbing Landbobank: 125.000 kroner.

Saxo Bank: 500.000 kroner (fra 1. juli 2022 afskaffer banken negative renter på indlån)

Spar Nord: 100.000 kroner.

Sparekassen Danmark: 100.000 kroner. (-0,75 i rente)

Sparekassen Kronjylland:  100.000 kroner.

Sparekassen Sjælland-Fyn 100.000 kroner.

Sydbank: 100.000 kroner.

*Der kan gælde særlige undtagelser, så spørg din egen bank om detaljerne.

Her er ikke negativ rent

Bank Norwegian,  Kompasbank,  Santander Bank, Lunar Bank: og Ikano Bank har ikke negativ rente, eller krav om at de skal være den primære bank.

 

Først publiceret: mandag 7. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. februar 2022 kl. 09:49

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.