Internettet er ustabilt og skaber fejl over hele verden på grund af en fejl hos den store amerikansk internettjeneste, Fastly.

Over hele verden: Internettet stadig ustabilt

Internettet er stadig ustabil. Den danske Coronapas app'en er også ramt. Betyder at mange ikke kan få svar på PCR- og Lyntest for øjeblikket. Den amerikansk internettjeneste Fastly fortæller, at de har udbedret fejlen.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

TV2’s hjemmeside gik ned lige over middag. Det samme skete også for Financial Times, The New York Times og Bloomberg News.

Adskillige andre globale mediers hjemmesider gik også ned. Også den britiske regeringens hjemmeside, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

I Danmark har det givet problemer med at få testsvar på coronaprøverne.

Forsinkelser på testsvar i Coronapas

På grund af strømsvigt og netværksudfordringerne er der i øjeblikket problemer med indsamlingen af data om testsvar fra hele Danmark.

Det betyder, at mange borgere ikke kan se deres testsvar fra antigentest og PCR-test fra de seneste dage på sundhed.dk, og at coronapas-appen derfor heller ikke viser alle negative svar.

Problemerne er umiddelbart løst, men da der nu står mange svar i kø for at blive behandlet, vil der desværre stadig gå noget tid, før systemerne er oppe igen. Statens Serum Institut arbejder på at opnå normaldrift igen i løbet af dette døgn.

Borgere kan stadig modtage kviktestsvar direkte fra private testleverandører og se svar på PCR-tests på app’en Min Læge. Ligesom Coronapasset viser stadig status for vaccination og immunitet.

Sendte hele verden til tælling

Det var et amerikansk servernedbrud hos internet-tjenesten Fastly, der sendte en lang række af verdens førende medier til tælling.

BBC, The Guardian, CNN, Le Monde og New York Times var alle blandt de digitale medier, som blev ramt.

Også flere danske nyhedssider som eksempelvis TV2.DK og Kristeligt Dagblad fik store tekniske problemer.

– Det er et af de største og mest omfangsrige nedbrud af digitale services i meget lang tid, siger redaktionschef på TV2.DK Kaare Sørensen.

Ifølge Downdetector, der beretter om fejl hos hjemmesider, oplevede både musiktjenesten Spotify samt de kæmpestore sociale medier, Twitter og Reddit også problemer.

Den store amerikanske internettjeneste, Fastly, erkendte ved 13-tiden, at årsagen til nedbrud lå hos dem, at fejlen var identificeret, og nu er udbedret.

Internettets kopimaskine

Fastly leverer infrastruktur til netsider over hele verden og er en såkaldt cachetjeneste, der kan opfattes som en form for kopimaskine, der henter artikler, som bliver publiceret sammen med en kode, så kopierne kan nå alle slutbrugerne.

Fastly bruges af mange firmaer til blandt andet at optimere internettrafik og afværge angreb på hjemmesider.

Tjenesten er en såkaldt cachetjeneste, der kan opfattes som en form for kopimaskine, der henter artikler, som bliver publiceret sammen med en kode, så kopierne kan nå alle slutbrugerne.

Firmaet sidder som en slags mellemmand mellem hjemmesiderne og brugerne. Derfor kan det betyde, at brugerne kan få problemer med at tilgå siderne, når Fastly oplever et nedbrud.

Derfor oplever man i øjeblikket adskillige fejlsider på tværs af internettet, fordi der ikke kan oprettes forbindelse.

En slags vicevært på nettet

IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS, siger iflg. TV2.dk, at det endnu ikke er til at sige, hvad der er årsag til det omfattende, digitale nedbrud.

For det kan både skyldes en menneskelig fejl, et hackerangreb eller direkte sabotage, lyder det.

It-sikkerhedseksperten beskriver Fastly som meget afgørende for digitale medier verden over.

– Det er en slags vicevært på nettet, der forsøger at optimere indhold i at komme frem – så hurtigt som muligt, siger Peter Kruse til TV 2 og uddyber:

– Fastly er det netværk, der med afstand er det mest populære at bruge blandt digitale medier verden over. Det er en gigant, lyder karakteristikken fra it-eksperten.

Kaare Sørensen fra TV2.dk kalder det et usædvanligt problem, da vi har vænnet os til en høj driftsstabilitet på internettet.

– Typisk kan en enkelt server være nede hos et enkelt firma, men dette er et meget sjældent tilfælde af et globalt nedbrud af adgang til information, siger Kaare Sørensen.

(Artiklen opdateres ikke mere, red.)

Først publiceret: tirsdag 8. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 14:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.