Mundbindet er snart fortid alle steder - bortset fra den kollektive trafik.

Danmark siger stort set farvel til mundbind

Mundbind vil fra mandag kun være nødvendigt, når man står op i den kollektive trafik.

Senest opdateret: torsdag 10. juni 2021

Fra mandag siger Danmark farvel til mundbind alle steder undtagen i tæt kollektiv trafik.

Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde tidligt torsdag morgen efter mere end 12 timers politiske forhandlinger.

“Resultatet af forhandlingerne betyder en markant åbning af vores samfund, hvor vi fra mandag siger farvel til mundbind næsten alle steder”, siger sundhedsministeren.

Helt farvel 1. september

Ifølge formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, vil mundbind kun være nødvendigt, når man står op i den kollektive trafik.

“Det betyder, at man kan gå ned og købe en liter mælk uden at have mundbind på”, siger Thulesen Dahl på pressemødet.

Fra 1. september vil kravet om mundbind blive udfaset helt, fremgår det af aftaleteksten mellem partierne, som tæller alle minus Nye Borgerlige.

Også Mai Villadsen, Enhedslistens politiske ordfører, er tilfreds.

“Vi har lavet en god aftale, som betyder, at vi næsten alle steder kommer af med mundbindet, som er til gene for rigtig mange. På plejehjem, i institutioner, forskellige steder i vores samfund, men også for vores natur, for de ligger og flyder over det hele”, siger hun.

Eksperter: Det kan i godt

Flere professorer havde inden forhandlingerne sagt, at mundbindskravet godt kunne fjernes i hvert fald delvist.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

I en tidligere rammeaftale lød det, at mundbindet senest skulle udfases, når alle danskere over 16 år har fået tilbudt en vaccine.

Det står til at ske i september, men smitteudviklingen har altså været så positiv, at partierne og regeringen nu har besluttet, at der stort set kan siges farvel til mundbindet fra mandag.

Mundbind til diskussion

Mundbindets rolle under coronapandemien har ikke været fri for diskussion undervejs.

I de første måneder af epidemien i Danmark var der ikke et krav om at bære mundbind nogen steder. I april sidste år sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at styrelsen ikke mente, effekten var veldokumenteret.

Senere under epidemien i juli sidste år sagde Brostrøm, at mundbind ikke gav nogen mening i den situation, som landet befandt sig i. Men i august 2020 blev der skiftet kurs, da myndighederne gjorde det til et krav at bære mundbind i offentlig transport.

Nogle måneder senere – i oktober – blev reglerne skærpet, så mundbind også blev et krav i blandt andet supermarkeder og på serveringssteder. Krav, der stadig gælder i dag, men fjernes fra mandag.

Farvel til restriktioner

Læs her, hvad der bliver udfaset og hvornår:

Mundbind: Krav om mundbind eller visir ophæves mandag den 14. juni på alle områder undtagen i den kollektive trafik, hvor man ikke sidder ned.

Krav om mundbind eller visir udfases helt den 1. september.

Coronapas: Den fortsatte brug af coronapas indgår som en forudsætning for udfasning af kravet om mundbind.

Gyldigheden af en negativ PCR-test som gyldigt coronapas vil fra 1. juli gælde i 96 timer, altså fire døgn, i stedet for i dag, hvor det gælder 72 timer svarende til tre døgn.

Åbningstider på barer og restauranter: Barer og restauranter må udvide deres åbningstider fra fredag den 11. juni fra klokken 23.00 til 24.00.

Samtidig åbnes der generelt for salg af alkohol indtil midnat. Det vil sige også i detailhandlen.

Den 15. juli udvides åbningstiden yderligere til klokken 02.00.

Arealkrav: For serveringssteder, hvor gæster i det væsentlige sidder ned, ophæves arealkravene og afstandsanbefalinger fra den 1. juli.

Natteliv: Diskoteker, natklubber og lignende må åbne igen den 1. september med krav om coronapas, men uden andre restriktioner. Den 1. oktober ophæves kravet om coronapas.

Forsamlingsforbud: Det indendørs forsamlingsforbud hæves til 250 den 1. juli.

For indendørs, stående arrangementer bortfalder forsamlingsforbuddet 1. september. Dog er der fortsat krav om coronapas frem til 1. oktober.

For større arrangementer med siddende publikum bortfalder forsamlingsforbuddet 1. september. Der er dog fortsat krav om coronapas for udendørs arrangementer med mere end 2.000 tilskuere frem til 1. oktober.

Kilde: Justitsministeriet.

Først publiceret: torsdag 10. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret torsdag 10. juni 2021 kl. 11:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.