Nu behøver du ikke længere at bruge mundbind - kun når når du rejser med kollektiv trafik.

Smid mundbindet i dag? Gør det ikke her

Nu er det slut med at bruge mundbind - bortset fra de her steder. Og det kan koste bøde på 2.500 kroner.

Senest opdateret: torsdag 1. juli 2021

Af med mundbindet og på med smilet.

Sådan lyder det nu, hvor det ikke længere er et krav at bruge mundbind eller visir. Bortset fra når du rejser med kollektiv trafik og står op.

“Nu tager vi et stort skridt tilbage mod en normal hverdag og fjerner kravet om mundbind, når man sidder ned i den kollektive transport. Det er samtidig vigtigt, at vi fortsat husker at tage mundbind eller visir med på rejsen, så vi kan passe på hinanden i de situationer, hvor vi kommer til at være meget tæt på hinanden”, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Du skal også bruge mundbind, når du benytter fly.

Kravet om mundbind i taxi, på stationer og perroner bortfalder også, og de sidste krav om mundbind i den kollektive trafik bortfalder helt 1. september.

Det kan fortsat koste dyrt, hvis man ikke overholder kravet om mundbind. Tidligere er der oplyst bødekrav på 2.500 kroner for overtrædelse.

Her anbefales mundbind fortsat

Siden foråret 2020 har Sundhedsstyrelsen, i perioder med øget risiko for smittespredning, anbefalet alle at bruge mundbind.

Her anbefales mundbind

Borgere og patienter anbefales at bruge mundbind i følgende situationer:

  • når de skal testes for COVID-19
  • hvis de har symptomer og bryder selvisolation fx for at komme til læge eller på sygehus
  • ved ophold i venteværelser, da der kan være personer med luftvejssymptomer – det vil sige akutmodtagelse, akutklinik, almen praksis, vagtlæge og øre/næse/hals speciallægepraksi

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Og Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat, at man tager mundbind eller visir på, når man skal testes og har symptomer eller er smittet og undtagelsesvist er nødt til at gå ud.

“I de tilfælde bør man selvfølgelig også fortsat have mundbind på, så man ikke smitter andre. ” siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

I sundhedsvæsenet, på ældreområdet og på dele af socialområdet er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at der en række situationer, hvor personale og patienter fortsat bør bruge mundbind.

Hospitaler fastholder krav

Flere hospitaler landet over opretholder kravet om brug af mundbind.

Det skriver Jyllands-Posten, der har talt med fire af landets universitetshospitaler, som alle meddeler, at kravet fortsat vil gælde.

Fra Sundhedsstyrelsen lyder det:

“Vi vurderet, at der ikke længere er grund til, at alle bærer mundbind overalt i sundhedsvæsenet, men at man kun gør det i situationer hvor der er en særlig risiko,” siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen

Hun understreger dog, at det er meget vigtigt, at man fortsat følger de generelle anbefalinger for at undgå smitte.

Hvad siger du?

Vil du fortsat bruge mundbind visse steder og i visse situationer?

Fortæl om det på Faglige Seniorers Facebook-side

 

Først publiceret: mandag 14. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret torsdag 1. juli 2021 kl. 09:12

Emner: