Skal du rejse til et EU-land, skal du hente dit coronapas på sundhed.dk

Ud at rejse? Nu skal du hente nyt coronapas

Dit "gamle" coronapas kan ikke længere anvendes i udlandet. Nu skal du hente dit coronapas på sundhed.dk, som skal anvendes ved rejser i EU. Coronapasset har QR-kode og lever op til EU-kravene. Det kan også fås på print.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Sundhed.dk har netop lanceret den nyeste udgave af sine coronapas. Det nye coronapas skal anvendes, hvis du rejser til lande i EU.

Det nye coronapas er blandt andet blevet udstyret med en QR-kode, der kan scannes, og dermed kan det let verificeres om coronapassene er ægte.

Coronapassene i MinSundhed er stadig fuldt gyldige som dokumentation i Danmark, men hvis du skal rejse til et land i EU, skal du altså finde dine coronapas på sundhed.dk., fremgår det af meddelelsen udsendt af sundhed.dk

Lever op til EU-krav

Med de seneste ændringer lever sundhed.dk’s coronapas op til EU-kravene, og derfor er det godkendt som digitalt covidcertifikat, og kan således bruges i forbindelse med rejser i EU.

Rejse i EU? Hent coronapas her

Der er kommet et nyt coronapas, du skal anvende, hvis du rejser til lande i EU.

Du henter dit coronapas til brug i EU-lande på sundhed.dk. Husk at du skal logge på med NemID.

Kom på sundhed.dk HER

Du kan hente et coronapas for hvert vaccinestik, du har modtaget. Coronapas for COVID-19 vaccination er gældende 12 måneder efter 2. vaccinestik.

Hvis du skal rejse, anbefales det, at du tjekker op på, hvorvidt dit coronapas for COVID-19 vaccination er gyldigt i det land, som du rejser til.

Tjek Udenrigsministeriets rejsevejledninger HER

Har du hentet dit coronapas via appen "coronapas", kan du fortsat bruge det.

Læs mere her

Selvom coronapassene på sundhed.dk som udgangspunkt er udviklet som digitale coronapas, kan du også printe dit coronapas, hvis du er mere tryg ved at have det i papirformat.

Og coronapasset i papirformat er nøjagtigt lige så gyldigt som den digitale udgave.

Nogle kan få det med posten

Hvis du er vaccineret, men fritaget for digital post, vil du få tilsendt et nyt coronapas for COVID-19 vaccination med QR-kode, som du for eksempel kan bruge i forbindelse med rejser i EU.

Det forventes, at der vil blive udsendt coronapas med fysisk post fra 12. august. Indtil da vil personer, der er fritaget for digital post, få tilsendt coronapasset uden QR-kode.

Der er en indfasningsperiode på coronapas, der er EU-certificeret. Fra 1. juli til 12. august kan andre formater stadig anvendes og bør accepteres i andre EU-medlemslande.

Man skal være opmærksom på, at alle EU-lande har ret til at fastsætte egne krav til indrejse i landet. Det anbefales derfor, at man altid tjekker de lokale regler i det land, man skal rejse til.

Du kan ikke længere bruge fuldmagt

Det er ikke længere muligt at hente coronapassene på sundhed.dk på vegne af en anden, selvom man har fuldmagt til det.

Sundhedsdatastyrelsen, der står bag løsningen, er opmærksomme på problemet og er ved at finde ud af, hvordan fuldmagtsløsningen igen kan blive en del af coronapasset.

De har desværre ikke en tidshorisont for, hvornår det sker.

Grunden til, at fuldmagtsløsningen fjernes er, at sundhed.dk’s coronapasløsninger fra og med 2. juli 2021 overgår til den samme tekniske løsning som den nye coronapasapp.

Sundhed.dk’s coronapas til download og print er blevet ændret, for at det kan overholde de nye EU-krav til coronapas, som er trådt i kraft 1. juli 2021.

Hvad mener du?

Er det OK, at du skal hente et nyt coronapas, hvis du skal rejse til et EU-land? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: fredag 2. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 14:20