Hep på Danmark: Kampen vises på DR1 fra kl. 21 i aften. Hvem vinder? Giv dit bud i artiklen.

4. gang Danmark er i EM-semifinale: Vinder vi?

I 1964, 1984 og 1992 spillede fodboldlandsholdet semifinale ved EM. Onsdag aften kl. 21 gælder det England på Wembley.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

For niende gang er det danske herrelandshold i fodbold med ved en EM-slutrunde.

Onsdag aften gælder det semifinalen mod England på Wembley i London. Det bliver fjerde gang, at Danmark skal spille en EM-semifinale.

Sådan er det gået de første tre gange

1964

Danmark-Sovjetunionen 0-3

Kun fire nationer deltog i historiens anden EM-slutrunde. Danmark kom med til slutrunden efter sejre over Malta, Albanien og Luxembourg.

Slutrundens første kamp var derfor en semifinale mod stærke Sovjetunionen med legenden Lev Yashin på mål.

Ham fik Danmark ikke passeret, mens tre bolde strøg ind bag Leif Nielsen i den modsatte ende. Danmark tabte siden bronzekampen 1-3 til Ungarn efter forlænget spilletid.

1984

Danmark-Spanien 1-1, nederlag efter straffesparkskonkurrence

Danmark fik en suveræn åbning på semifinalen med Søren Lerbys fuldtræffer i det syvende minut.

Sepp Pionteks mandskab forsvarede føringen frem til midten af anden halvleg, hvor Antonio Maceda udlignede.

Der blev ikke scoret yderligere i åbent spil. Og semifinalen skulle afgøres i en straffesparkskonkurrence.

Med hul i shortsene blev Preben Elkjær synderen for Danmark, da han høvlede sit straffespark langt over mål.

Stjerneangriberens nedtur er blevet et ikonisk øjeblik i dansk fodboldhistorie. Elkjær lod sig ikke ryste og scorede de efterfølgende år en masse mål for både Danmark og klubhold.

1992

Danmark-Holland 2-2, sejr efter straffesparkskonkurrence

Danmark var slet ikke kvalificeret, men kom alligevel med i sidste øjeblik i stedet for Jugoslavien, som blev udelukket grundet en borgerkrig i landet.

Henrik “Store” Larsen bragte to gange Danmark i front mod de forsvarende europamestre med et hav af stjerner på holdet. Men hollænderne svarede tilbage begge gange. Anden gang med blot fem minutter tilbage af den ordinære spilletid.

Danmark forsvarede sig frem til en straffesparkskonkurrence, der på mange måder er blevet ikonisk med målmand Peter Schmeichels redning på ultrafarlige Marco van Bastens forsøg, Hans van Breukelens mislykkede forsøg på at psyke de danske skytter og Kim Christoftes afgørende og småarrogante sejrsmål, der sendte Danmark i ekstase og EM-finalen.

Henrik Andersens grimme knæskade i kampen skyggede dog for en del af glæden. Han missede selvsagt finalen, som blev vundet med 2-0 over Tyskland.