Mange ældre må klare sig selv gennem sommeren, selv om de har ret til hjemmehjælp: Der mangler vikarer.

Ældre må undvære hjælp: Der mangler vikarer

Flere kommuner må skære i hjemmehjælpen til ældre, fordi de ikke har kunnet skaffe personale nok til sommerferien. "Skandale", mener Faglige Seniorer.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Udbredt mangel på folk, der har lyst til et sommerferiejob i ældreplejen, går nu for alvor ud over mange ældre.

Som omtalt i medierne den seneste måneds tid har især bedre betalte job som podere betydet, at det har været svært for kommunerne at skaffe afløsere i sommerferien.

Det er en forudsigelig katastrofe, vi er på vej ind i.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

Derfor er flere kommuner nu nødt til at skære ned på besøgene, så mange ældre ikke får den hjælp, de er visiteret til, skriver Kommunen.dk

Der bliver ikke redt seng

I Sorø er konsekvensen af de manglende vikarer, at man er nødt til at køre nødberedskab.

Det betyder, “at borgerne for eksempel vil kunne opleve, at der ikke bliver redt seng eller gjort rent så ofte, eller at der er færre besøg fra hjemmeplejen, som også kan besøge borgerne på nye tidspunkter. Samtidig kan omsorgsbesøg blive erstattet af telefonopkald, og på Plejecenter Christians Have vil der i perioder blive købt mad udefra i stedet for, at personalet skal bruge tid på at kokkerere hjemmelavet mad”, oplyser kommunen.

Kommunen har nu bedt frivillige om at bistå med for eksempel bus- og gåture, så personalet kan frigøres til andre opgaver.

“Vi har aldrig stået i en lignende situation før. Det har været enormt svært at rekruttere blandt de grupper af for eksempel studerende og ledige ufaglærte, som vi plejer at have som ferieafløsere”, fortæller direktør Dorte Saabye til sn.dk.

Kommune beder om forståelse

I Silkeborg mangler kommunen for øjeblikket 55-60 ferieafløsere. Derfor vil man frem til midt i august prioritere livs- og førlighedstruende behov før andre opgaver.

“Det betyder, at hjemmeplejen og hjemmesygeplejen kan blive nødt til at aflyse eller omlægge besøg og indsatser som for eksempel rengøring, flerugentlige bade, afløsning i hjemmet med mere. Det vil altid ske efter en individuel sundhedsfaglig vurdering,” oplyser kommunen.

Silkeborg Kommune beklager og beder om forståelse for situationen og understreger, at pårørende gerne må hjælpe til, men at der ikke er nogen krav eller forventninger om det. Samtidig opfordrer man fortsat podere og unge til at blive vikarer.

Rengøring bliver aflyst

I Hedensted mangler man omkring 45 medarbejdere hen over ferieperioden, og derfor bliver serviceniveauet også her reguleret.

“Helt konkret vil nogle borgere opleve, at rengøring bliver aflyst, at nogle plejeopgaver går på minimum, og at aktiviteter med den sociale dimension bliver aflyst. Ligeledes vil det betyde, at de sædvanlige tidspunkter ikke kan overholdes, så f.eks. morgenplejen vil trække længere ud, og at der vil være flere skiftende medarbejdere,” oplyser kommunen på sin hjemmeside.

“Man tænker jo, at det er alle podecentrene, der suger markedet, men det ved vi ikke. Måske er der også mange unge, der normalt rejser uden for sæsonen, der har ventet på at komme af sted, og derfor tager afsted nu. Uanset hvad har vi en udfordring”, uddyber chef for social omsorg René G. Nielsen i Horsens Folkeblad.

Normalt plejer Hedensted at trække på private vikarbureauer om sommeren, men de meddelte før ferien, at de ikke kan hjælpe i år, fordi de også mangler personale, tilføjer han.

Faglige Seniorer: Det er til at forudse

Hos ældreorganisationen Faglige Seniorer betegner direktør Palle Smed det som en skandale, at kommunerne ikke er i stand til at forudse manglen på arbejdskraft i ældreplejen.

“Det er jo ikke første gang, at det er sommer, og de ældre forsvinder ikke lige pludseligt ud af ældreplejen, blot fordi solen skinner. Tværtimod ved vi, at antallet af ældre med behov for pleje stiger i de kommende år. Derfor er det en forudsigelig katastrofe, vi er på vej ind i,” siger Palle Smed.

Mangel på personale er et af de det allerstørste problemer i ældreplejen. Der kommer til at mangle titusindvis af medarbejdere om bare nogle få år, viser fremskrivninger.

1.000 nye medarbejdere rækker ikke

Regeringen har for kort tid siden sikret uddannelse af 1.000 nye medarbejdere.

“Men det rækker slet, slet ikke. Der skal meget mere til. Derfor vil jeg indtrængende opfordre politikerne både på Christiansborg og i kommunerne til at sikre, at de ældre får den nødvendige hjælp. Der ligger allerede en stribe konkrete forslag til, hvordan vi får rekrutteret flere medarbejdere,” siger Palle Smed, der samtidig opfordrer kommunerne til at kigge indad og blive bedre til at fastholde medarbejderne

“Nogle steder ser vi desværre, at op til hver fjerde medarbejder forlader ældreplejen hvert år. Og det går jo slet ikke,” mener Faglige Seniorers direktør.

Først publiceret: fredag 9. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 14:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.