Ældre får opkald fra falske bankmænd og betjente. Det kan koste pengene på bankkontoen, hvis du ikke afbryder.

Politiet har stor advarsel til borgere: Gør ikke dette

Ældre bliver ringet op af falske bankmænd og betjente. Senest hævede kriminelle et sekscifret beløb på 65-årigs konto. Politiet advarer borgere.

Senest opdateret: tirsdag 13. juli 2021

Politiet kommer nu med en usædvanlig melding: En stor advarsel til borgere.

Modtager du opkald fra myndigheder eller virksomheder, hvor du bliver bedt om at udlevere bankkoder, kreditkortoplysninger eller personfølsomme oplysninger, så afbryd opkaldet og kontakt politiet på telefon 114.

Advarslen kommer, efter flere sager med ældre, der har fået opkald fra personer, der udgiver sig for at være fra politiet eller banken.

De falske bankmænd og betjente overtaler ældre til at oplyse kontonummer, NemID og efterfølgende til at udlevere Dankort eller andre kreditkort til en person, der møder op ved den ældres bolig.

Hævede sekscifret beløb på 65-årigs konto

Senest gik det ud over en 65 årig mand fra Køge, der blev snydt af en falsk betjent.

Den falske betjent ringede til den 65-årige og sagde han kom fra politiet i Sønderjylland. Den falske betjent havde på klingende jysk forklaret den 65-årige, at hans bankkonto var blevet hacket, og at hans penge derfor skulle sikres.

Den falske betjent var meget overbevisende og fik overtalt den 65-årige til logge på sin netbank og overføre pengene til et kontonummer, han fik oplyst. Den 65-årige oplyste også sine NEM-ID koder til manden i telefonen.

Efterfølgende opdagede den 65-årige, at der manglede et større sekscifret beløb fra hans konto. Han fattede mistanke og kontaktede politiet, som desværre måtte bekræfte hans mistanke – han havde været udsat for bedrageri.

Politiet efterforsker nu sagen, for at finde frem til, hvem der har fået fingre i den 65-åriges penge. Den 65-årige blev vejledt om at gøre indsigelse til banken.

“En stor advarsel skal lyde til borgerne i den forbindelse. Politiet ville aldrig bede om den slags oplysninger fra borgerne,” lyder det fra politiet i en meddelelse.

Advar andre om svindel

Advar pårørende og andre om opringninger fra falske bankmænd og betjente. Del advarslen på Faglige Seniorers Facebook-side

Gode råd fra politiet

Politiet har tidligere haft sager, hvor fremgangsmåden er den samme. Ældre bliver ringet op af person, der udgiver sig for at være fra banken og bliver overtalt til at udlevere kreditkort til en person, der efterfølgende møder op på adressen.

Politiet opfordrer derfor til, at man er ekstra opmærksom, hvis man bliver ringet op af nogen, der oplyser, at de ringer fra banken.

Er man i tvivl om, hvorvidt der er banken, der ringer, så lav et kontrolopkald ved at bede vedkommende om at oplyse sit navn og evt. den afdeling, han er ansat i.

Læg på og ring så selv op til din banks hovednummer og spørg efter vedkommende – på denne måde kan man få afklaret, om vedkommende vitterligt er ansat i banken.

Derudover advarer politiet imod, at man udleverer sine kreditkort eller andre personlige oplysninger til fremmede.

Svindlerne går ofte målrettet efter ældre personer, hvorfor politiet også opfordrer børn eller børnebørn til at tage en snak med deres ældre familiemedlemmer og advare dem om denne fremgangsmåde samt vejlede i, hvordan man kan undgå at blive snydt.

 

Først publiceret: lørdag 10. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 13. juli 2021 kl. 11:34