Tager du en plante med hjem fra ferien risikerer du at indføre insekter og plantesygdomme, der kan være en katastrofe for vores natur.

Disse souvenirs kan være katastrofe for Danmark

Det kan være fristende at tage eksotiske planter eller frø med hjem fra ferien, men det kan både være skadeligt for naturen og forbudt at bringe til Danmark. Lad hellere være, lyder det fra Landbrugsstyrelsen.

Senest opdateret: fredag 9. juli 2021

En plante fra din eksotiske ferie i udlandet kan virke som det helt perfekte minde om en uforglemmelig rejse.

Men det er en dårlig idé, lyder advarslen fra Landbrugsstyrelsen.

“Netop nu er mange danskere på vej ud at rejse, og her kan det være fristende at tage en plante med hjem, men det er altså en dårlig idé”, siger enhedschef Kristine Riskær fra Landbrugsstyrelsens enhed for Planter & Biosikkerhed.

Planterne kan nemlig bære på skadelige bakterier, virus, biller eller svampesygdomme, som ikke kan ses med det blotte øje.

Derfor opfordrer Landbrugsstyrelsen rejselystne danskere til at tænke sig om en ekstra gang, før de tager planter med hjem fra rejsen.

For selvom det i mange tilfælde kan være fuldt lovligt, og selvom planten ser sund og rask ud, kan det få store konsekvenser både for dansk natur og for gartnerier og planteskoler.

Lad hellere være

Inden for EU er der åbne grænser. Det betyder, at hvis du rejser til Danmark fra et andet EU-land, kan du generelt frit medbringe alle typer af planter til privat brug.

Dog er der særlige regler for udryddelsestruede planter. Det gælder for eksempel de fleste kaktusplanter og orkideer, der er forbudte at importere eller kræver en særlig tilladelse

“Der er mange regler på det her område, og derfor er vores råd også, at man skal undgå at tage planter med hjem fra sin ferie. Hvis man er det mindste i tvivl om reglerne, så lad hellere være. Man kan nemlig risikere at indføre insekter og plantesygdomme, der kan være en katastrofe for vores natur, advarer enhedschef Kristine Riskær fra Landbrugsstyrelsen.

Kan være umulig at bekæmpe

Hvis man alligevel vil have planter med hjem fra sin ferie, er det vigtigt, at man er opmærksom på reglerne og kender risikoen.

Hvis en alvorlig planteskadegører først får held til at slå sig ned i Danmark, kan det nemlig være næsten umuligt at bekæmpe den effektivt.

Først publiceret: søndag 11. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 9. juli 2021 kl. 10:50