Fødevarestyrelsen anmeldte i weekenden, at der på Blegkilde Alle i Aalborg var fundet en død måge med en forgiftet cocktailpølse i munden.

Dødelig gift fundet i cocktailpølse

Politi advarer mod et giftstof, der kan være fundet i en efterladt fødevare.

Senest opdateret: mandag 12. juli 2021

Politiet advarer borgere mod et giftstof, der kan være fundet i en efterladt fødevare.

Det er Nordjyllands Politi, der bringer advarslen. Giftstoffet er fundet på Blegkilde Alle i Aalborg.

Fødevarestyrelsen anmeldte i weekenden, at der på Blegkilde Alle var fundet en død måge med en forgiftet cocktailpølse i munden, hvilket fik Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi til at indlede en efterforskning af sagens nærmere omstændigheder.

Dødelig gift

Giftstoffet carbofuran er tidligere fundet i døde totalfredede rovfugle i den danske natur.

Det akutdræbende stof har været forbudt siden siden 2008.

Carbofuran blev hovedsageligt brugt til skadedyrsbekæmpelse og bliver betragtet som et af de allermest giftige pesticider.

Giftstoffet lammer vejrtrækningen, og de fugle, der omkommer på grund af carbofuran, dør af iltmangel. Inden det kommer så vidt, kan der indtræffe muskelkramper og blindhed.

Stoffet er også dødelig for mennesker.

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening

Fødevarestyrelsen mistænker, at der er tale om stoffet Carbofuran, som er et kraftigt giftstof, der tidligere blev brugt til bekæmpelse af skadedyr, men som for år tilbage blev forbudt i Danmark.

Nordjyllands Politi advarer borgere – børn og voksne – der måtte opholde sig i området, mod at komme i nærheden af fødevarer, der findes efterladt, og som kan indeholde stoffet.

Man skal ligeledes være opmærksom på husdyr, som kommer i nærheden af efterladte fødevarer. Stoffet er giftigt ved indånding, berøring og indtagelse, oplyser lederen af Dyrevelfærdssektionen, politikommissær Henrik Jensen.

Tag en snak med børn

”Jeg kan godt være bekymret for, at der kan være efterladt flere fødevarer, der kan være farlige for både mennesker og dyr omkring Blegkilde Alle – og jeg finder det forkasteligt, hvis man ved en bevidst handling har efterladt giftstof i fødevarer i det offentlige rum på den her måde,” siger  Henrik Jensen, der opfordrer til, at man tager en snak med sine børn, så de ikke samler efterladte fødevarer op.

Politikommissæren understreger, at Nordjyllands Politi ser med stor alvor på sagen, og man har fået den afdøde måge sendt til undersøgelse for at få konstateret præcist, hvilke stof der er tale om, ligesom tekniske undersøgelser skal give mulige spor i sagen.

”Hvis man som borger finder fødevarer i området, for eksempel cocktailpølser og lignende, der kan være forgiftet, så skal man lade være med at røre ved det – man skal ringe til os på 114,” siger Henrik Jensen.

Advar andre

Bor du i Nordjylland eller har du pårørende i området, kan du advare andre mod de mulige giftige fødevarer i Aalborg. Det kan du gøre på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: mandag 12. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. juli 2021 kl. 17:07

Emner: