Madvarer til turen skal holdes afkølede. Se hvordan du pakker din køletaske, så du får en perfekt tur.

7 kolde tip: Sådan pakker du din køletaske

Vil du ud i naturen eller på stranden og nyde din mad i sommervarmen, så er en køletaske et must. Se hvordan du pakker den.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Det er skønt at tage ud i naturen, på stranden eller på rastepladsen med gode venner eller familie og nyde medbragt mad.

Men pas på i sommervarmen.

Holder du ikke fødevarer afkølet, kan varmen udvikle bakterier, der gør din mad dårlig – og dig syg.

Og det kan lige passe, at du skal tilbringe nogle dage på potten eller i sengen, fordi kyllingesalaten fik en tanke i den bagende sol.

Er fødevarer udsat for to timer eller mere i sollys eller en time i temperaturer over 30 grader, er der stor risiko for, at bakterier udvikler sig til fare for helbredet.

Derfor skal du bruge en køletaske eller køleboks, som du pakker hjemmefra, så du kan transportere maden sikkert og nyde din frokost under solen, så maden fortsat er frisk.

Sådan gør du

1. Brug køleelementer og is

Sørg for at din køletaske rent faktisk køler. Bruger du is eller køleelementer, skal de naturligvis komme direkte fra fryseren. Pak letfordærvelige fødevarer direkte fra køleskabet eller fryseren over i køletasken.

2. Frossen kød i bunden

Pak råt, frosset kød – som du for eksempel skal grille – i bunden af ​​køleren. Pak det så det er adskilt fra andre fødevarer.

3. Brug flere kølere

Pak drikkevarer og letfordærvelige fødevarer i separate kølere. Køleren med drikkevarer bliver åbnet oftere, så her svinger temperaturen op og ned.

4. Pak til randen

Pak køler helt til randen. En fuld køler holder temperaturen koldere end en, der kun er fyldt delvist. Hvis køleren kun er delvis fyldt, skal du pakke den resterende plads med mere is eller køleelementer. Du kan for eksempel også lægge et karton frossen juice.

5. Køler til mad undervejs

Ved lange ture skal du tage to kølere med: den ene til mad du spiser undervej som for eksempel sandwich, vand og sodavand den anden til letfordærvelige fødevarer, der skal bruges senere på udflugten.

6. Pas på med at åbne og lukke

Begræns antallet af gange, hvor køleren åbnes. Åbn og luk låget/lynlåsen hurtig for at holde varm luft ude.

7. Opbevar i skyggen

Opbevar køletaske eller køleboks i skyggen. Under kørsel skal de opbevares i den køligste del af bilen, og udenfor skal de placeres et skyggefuldt sted.

Efter måltidet

Når i har spist, så smid rester af for eksempel pålægsvarer, frikadeller, pølser, pastasalater, kartoffelsalater og andre letfordærvelige madvarer ud, hvis de har ligget og lumret i varmen.

Kilde: Fødevarestyrelsen med flere

Først publiceret: søndag 18. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og