Hver 5. dansker mener, at de er smittet i udlandet, og det er ikke altid, at de vil isolere sig på feriestedet.

Danskere flyver hjem fra ferie, selv om de er syge

Bliver man smittet med covid-19 på ferie i udlandet, skal man isolere sig. Det glemmer nogle desværre, lyder det.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Flere borgere fra Danmark, der er rejst på ferie og viser sig at være smittede, vælger at rejse hjem til Danmark, selv om de skal isolere sig og følge de lokale myndigheders anbefalinger på feriedestinationen.

Det oplyser Erik Brøgger, der er direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet.

Der er tale om “en lang række” borgere, der henvender sig, lyder det.

Folk fortæller det selv

– Vi har fået en lang række henvendelser fra danskere, der er smittede derude, og det er så nogle af dem, der har fortalt os, at nu har de altså tænkt sig at rejse hjem alligevel, siger han.

– Af gode grunde er det langt fra alle, der fortæller os det, hvis de er rejst hjem smittede. Vi ved bare, at der er nogen, der har henvendt sig til os, og fortalt at de er blevet smittet på ferien, og hvordan de skal forholde sig.

Lokale retningslinjer

Her er rådet fra Borgerservice, at man skal gøre, som de lokale myndigheder siger. Det vil i de fleste tilfælde betyde, at man som smitsom skal gå i isolation, indtil man er symptomfri, typisk også et par dage efter, ligesom det er tilfældet i Danmark.

– Så er der nogen, der har sagt, at det kan jeg ikke vente på, eller det gider jeg ikke, eller det er dyrt, og nogle er bare overraskede: “Det var ikke meningen. Jeg skulle på ferie og have det godt”, siger Erik Brøgger.

Alle fra flyet i isolation

Erik Brøgger fortæller, at risikoen ved at droppe at følge retningslinjerne er, at alle passagererne på det fly, man har siddet i, også bliver sendt i isolation, når smitteopsporingen går i gang.

Han opfordrer til, at man inden afrejse tænker over, hvad man vil gøre, hvis man bliver smittet.

– Tænk over, hvordan du vil reagere, så du ikke bliver overrasket, hvis det skulle ske, siger han.

Jyllands-Posten skrev torsdag, at testcentrene i de to største danske lufthavne, Billund og København, er blandt de testcentre, der relativt finder flest smittede med covid-19. Det hører dog med til historien, at ikkerejsende også kan bestille tid til test i lufthavnene.

Hver 5. smittet i udlandet

Tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at næsten hver femte smittede i Danmark tror, at de er blevet smittet, mens de var i udlandet. Størstedelen formoder, at det er sket, mens de var i Spanien.

Enhedslistens coronaordfører Peder Hvelplund siger, at “det er uheldigt”, at borgere vender hjem med smitte, men det er svært at gøre noget ved, siger han.

SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen kan heller ikke komme i tanker om, hvad Danmark skal stille op.

– Jeg ved ikke, hvordan vi kan gøre noget ved det. Men det er en bekymrende tendens, og man udsætter rigtig mange mennesker for fare, siger hun.

Først publiceret: søndag 25. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 13:40

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.