ol bronze medalje danmark

Det danske holdforfølgelsesløb vandt sølv efter en dramatisk semifinale.

OL’s gymnastikstjerne har fået skruesyge

Simone Biles får stor ros i sportsverdenen for at være åben om sine psykiske problemer. DR's kommentator er sikker på, at presset på den amerikanske stjerne-gymnast har udviklet sig til "skruesyge".

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

»Jeg farede vild i luften,« lyder det fra den 24-årige gymnast, amerikanske Simone Biles, efter hun har trukket sig fra flere af De Olympiske Leges konkurrencer.

Hun var sprunget, var i gang med at dreje rundt i en to en halv skrue, men “farer så vild i luften” og ender med halvanden skrue.

Derfor har USA’s store olympiske guld-håb måtte trække fra flere af OL-turneringerne for at tage sig af sine “psykiske problemer”, som hun modigt og åbent melder ud på de sociale medier.

“Jeg har næsten ikke kunnet sove. Jeg har aldrig følt sådan her før en konkurrence. Jeg prøvede at varme lidt op, hvor jeg fik det bedre, men da jeg kom ud til konkurrencen, tænke jeg bare nej”.

Simone Biles mangler på gymnastik-gulvet i disse dag på grund af mentale problemer og “skruesyge”.

“Det mentale er ikke på plads. Jeg lod pigerne (hendes kollegaer på det amerikanske gymnastikhold, red.) gøre det, og så fokuserede jeg på mig selv”, sagde Simone Biles bagefter på et pressemøde.

Skruesyge

Til DRs hjemmeside fortæller DR’s gymnastikkommentator, Helge Vammen, at han ikke er i tvivl om, at Simone Biles er ramt af såkaldt skruesyge, eller twisties, som det kaldes i gymnastikbranchen.

“Det er et velkendt fænomen blandt gymnaster og lidt af et tabu. Det er gymnasternes værste mareridt og kan ske for alle. Men jeg har ikke hørt før, at der er nogen, der har trukket sig fra en konkurrence med det som forklaring.

Skruesyge kommer til udtryk på to måder. Man mister pludselig evnen til at skelne mellem forskellige skruespring, og man begynder at skrue, når man ikke skal skrue.

“Jeg tror ikke, at den officielle forklaring kommer til at være skruesyge. Men det var det, der skete. Det er min klare fornemmelse, da jeg kommenterede det live. Hun mistede orienteringen i springer. Det kan alle se, siger DR Sportens gymnastikkommentator, Helge Vammen.

Simone Biles var i gang med at udføre en baglæns salto med to en halv skrue i holdfinalen, da hun åbner op en skrue for tidlig.

OL forstærkede presset

“OL har generelt været meget stressende, fordi der ikke har været tilskuere, og fordi der har været mange variabler. Det har være en lang uge, og et langt år, sagde Simone Biles på pressemødet.

Hvilket understøtter Helge Vammens teori om skruesyge:

“Det kan komme ud af det blå, men man er mere eksponeret for at få det, når man i forvejen er presset. Det har jeg selv oplevet”, fortæller han til DR.

Det er forsat ikke sikkert om Simone Biles overhoved vil nå at komme sig så meget, at hun kan deltage ved disse olympiske lege.

Misbrugt af træner

»Jeg kæmpede stadig med nogle ting. Terapi har hjulpet meget, såvel som medicin,« sagde Biles efter hun måtte stoppe, og forklarede, at  hun var nødt til at gøre, hvad der var bedst for hendes psykiske helbred, der havde været hårdt prøvet op mod turneringen.

»Jeg må lægge min stolthed til side og ikke bringe mit helbred og velbefindende i fare”.

Simone Biles har tidligere været åben om hvordan hun som barn blev groft misrøget og blandt andet i længere perioder ikke fik mad og havde en utryg barndom hos mange forskellige plejefamilier. Som ung voksen var hun også blandt den gruppe af kvindelige gymnaster, som hendes træner, Larry Nassar, misbrugte seksuelt. Larry Nasser var senere hovedperson i en stor skandale om misbrug af de amerikanske topgymnaster.

Det er endnu ikke meldt ud, hvorvidt Simone Biles stiller til start i de kommende dage, hvor en række gymnastik-konkurrencer skal løbe af stablen i Tokyo.

Først publiceret: torsdag 29. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:11

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.