Kaffe stiger i pris på grund af dårligt vejr

Kaffebønner stiger kraftigt i pris for øjeblikket. Helt op til 60%.

Derfor stiger prisen på kaffe drastisk

Kaffepriserne kan eksplodere med op til 60 % af flere grund, fortæller eksperterne.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Er du glad for kaffe, og har du plads på hylderne, så er det nu du skal købe lidt ekstra ind af din favoritkaffe.

Prisen på kaffebønner er eksploderet til det højeste niveau i årevis. Det er blandt andet en konsekvens af, at høsten i Brasilien sidste år var plaget tørke og dermed ikke leverede som sædvanligt. Og eksperter regner med, at priserne vil stige endnu mere de næste tre til ni måneder.

Derudover har vigtige kaffeplantager den seneste uge været plaget af temperaturer under frysepunktet, hvilket har skadet afgrøderne.

Den populære arabicakaffe, der er en af Brasiliens største eksportvarer, steg i sidste uge på et tidspunkt til en pris på 2,10 dollar per pund. Det svarer til en kilopris på 4,62 dollar – godt 29 kroner.

Det er den højeste pris siden 2014 og en stigning på 60 procent siden januar.

Høje transportpriser

Robustakaffe, der er af lavere kvalitet end arabicakaffe, er steget med 40 procent i år til højeste prisniveau siden oktober 2017.

“Der er adskillige grunde til de enorme stigninger i kaffepriserne”, siger Carlos Mera, der er analytiker ved Rabobank.

Foruden vejrforholdene i Brasilien peger han på høje transportpriser og uro i Colombia som mulige forklaringer på de højere kaffepriser. Colombia er verdens tredjestørste kaffeproducent.

En uges frost

Det er især den seneste uges frost i vigtige brasilianske plantager i den sydøstlige delstat Minas Gerais, der har sendt kaffeprisen i vejret. Plantagen står for 70 procent af Brasiliens produktion af arabicabønner.

Temperaturer under frysepunktet har beskadiget afgrøderne og dræbt nogle af de yngste planter, siger analytikeren Carlos Mera.

“Det vides endnu ikke, hvor omfattende skaderne er, men en væsentlig del af afgrøderne er blevet ramt”, siger han.

Han vurderer, at prisstigningen hos forbrugere først vil kunne mærkes om tre til ni måneder, og at den vil være relativt moderat.

Først publiceret: torsdag 29. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 13:39

Emner: