sikkert for børn at blive corona vaccineret

Ny undersøgelse viser: Vaccination af børn sikker

I USA har 12-15-årige ikke oplevet andre bivirkninger end 16-25-årige efter vaccination mod coronavirus. Brostrøm anbefaler at børn bliver vaccineret inden skolestart.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Sundhedsstyrelsen er blevet yderligere bekræftet i sikkerheden ved at bruge de såkaldte mRNA-vacciner til børn.

Det begrundes med udenlandske erfaringer og særligt sikkerhedsovervågning af knap seks millioner vaccinerede børn i USA.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen er sikker

Siden maj har over 5,6 millioner børn på 12 til 15 år i USA fået første stik med en mRNA-vaccine, der eksempelvis er en Pfizer- eller Moderna-vaccine.

Cirka 4,3 millioner i samme aldersgruppe er færdigvaccinerede. Det vil sige, at de har fået to stik med en af vaccinerne.

Ifølge det amerikanske center for infektionsforebyggelse og folkesundheds (CDC) er de indberettede bivirkninger ved vaccination af børn velkendte.

Der er tale om blandt andet svimmelhed, hovedpine, kvalme, opkastninger og træthed.

Sundhedsstyrelsen konstaterer, at der altså ikke er tale om alvorlige bivirkninger, og de svarer til de bivirkninger, der er set ved vaccination af de 16-25-årige.

Normalt bivirkningsmønster

“Vi har kigget på de data, der er offentliggjort i USA, for at se om der skulle være nye og alvorlige bivirkninger, som man ser hos børn”, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

“Det er ikke tilfældet. Tværtimod er det bivirkningsmønster, man ser hos børn, fuldstændig de samme, som man ser hos voksne, og som vi kender”.

I Danmark er 12-15-årige siden 14. juli blevet inviteret til vaccination.

Indtil videre har 36 procent af aldersgruppen bestilt tid til vaccination eller blevet vaccineret første gang.

Sundhedsstyrelsen håber, at endnu flere lader sig vaccinere den næste tid – især set i lyset af den mere smitsomme Delta-variant, der er dominerende herhjemme.

Bliv vaccineret inden skolestart

“Når Danmark om lidt vender tilbage fra ferie, går samfundet og skolerne i gang. Samtidig aftager sæsoneffekten, og i efteråret og vinteren kan både covid-19 og influenza blusse op, også på trods af stor vaccinedækning i risikogrupper”, siger Søren Brostrøm.

“Desuden er vi kun blevet yderligere betrygget af sikkerheden ved anvendelse af mRNA-vacciner til børn. Så jeg har en klar anbefaling til alle 12-15-årige og deres forældre: bliv vaccineret før skolestart”.

Alle over 12 år i Danmark er blevet inviteret til vaccination mod coronavirus.

I den seneste vaccinationskalender ventes de sidste aldersgrupper, herunder de 12-15-årige, at være færdigvaccineret inden september.

Det er frivilligt, om man vil tage imod den gratis coronavaccine.

Først publiceret: torsdag 29. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 13:39