Det er nu der er åbent i naturens slikbutik! Der er fyldt med bær på buskene i de kommende uger.

Det er nu du skal plukke bær

Det er nu buskene i naturen bugner af især brombær, som er søde og lækre at spise. Så grib spanden og gå på rov i naturens slikbutik.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

I juni kommer jordbærret, i juli er hindbærrene modne, og nu her i august er det brombærrene, der er klar. Og der er god grund til selv at plukke brombær i den vilde natur, for køber du dem i et supermarked, koster de nemt 30 kroner for 125 gram.

Brombær er et powerbær, som er super sundt, og som smager fantastisk til dessert.

Den næste måneds tid er de plukkeklar, men du skal klæde dig praktisk på, når du skal plukke brombær, for brombærbuske stikker. Og de stikker meget.

Så løsningen er tøj, der dækker arme og ben, og så er saften fra brombærrene i øvrigt meget svær at få af tøjet.

Her finder du bær

Du kan finde brombærkrat  mange steder; i skoven, ved stranden eller i krat og hegn. Og hvis du finder en busk, er der altid flere buske ved siden af.

På den gratis app “Vild Mad” kan du læse om i hvilke områder du kan find bær og andet spiseligt mad i naturen.

Foruden brombær er havtorn, tyttebær, mosebølle og hyben også i sæson netop nu.
Havtorn og hyben vokser ofte tæt på kysterne, mens tyttebær og mosebølle (der minder om blåbær) ynder at vokse på heder.

Tyttebær vokser hovedsageligt i Vest- og Nordjylland og er sjælden i resten af landet.

Du må samle svampe, bær og frugt overalt i statens skove og naturområder til eget forbrug. Tommelfingerreglen er omkring en bæreposefuld – så er der også til den næste skovgæst.

Tip til bærhøst

Man skal gå efter de mørke og store bær. Hvis de slipper let, så er de modne. Tag helst en bred kurv eller skål med. Når man skal indsamle bløde bær som f.eks. brombær, hindbær og skovjordbær, risikerer man, at de bliver smattede, hvis de ligger i en plasticpose eller i en smal skål mange oven på hinanden. Derfor er det en god idé at have en bred kurv eller en bred skål med ud til bærindsamlingen.

Hvis du vil plukke tyttebær, findes de f.eks. typisk på heder, samme desværre er samme sted som du kan møde hugorme. Derfor kan det være en god ide at have støvler og lange bukser på og trampe lidt ekstra i jorden, når du går rundt og plukker.

Naturstyrelsens side HER kan du læse mere om bær i naturen

Først publiceret: lørdag 7. august 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:14

Emner: