Giftigt stof fundet i populært krydderi
Giftstof fundet i poser med ingefærpulver. Det er farligt og kan give kræft. ”Returner varen,” opfordrer Fødevarestyrelsen.
Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021
Det er kendt for at være opkvikkende, men nu tilbagekalder producenten poser med økologisk ingefærpulver.
Ingefærpulveret indeholder det farlige giftstof ethylenoxid, der er forbudt i EU og som vurderes at kunne skade arveanlæggene og være kræftfremkaldende.
Poserne er fra virksomheden Biogan A/S og navnet og logo fremgår også på selve poserne.
Solgt over hele landet
Produktet er solgt i dagligvare- og helsekostbutikker over hele landet og i webshops.
Fødevarestyrelsen kan ikke udelukke, at der er en sundhedsmæssig risiko ved at indtage pulveret og råder forbrugerne til at levere produktet tilbage til butikken, hvor det er købt, eller at kassere det.
På poserne, der trækkes tilbage, fremgår det, at ”bedst før dato” er 01.03.2024. EAN-stregkodenummer: 5704297242604.
Poserne indeholder 100 gram økologisk ingefærpulver.
Har du spist pulveret?
Har du indtaget ingefærpulveret, skal du være opmærksom på, at ethylenoxid er et meget flygtigt stof og at det sandsynligvis vil forsvinde helt eller delvist ved tilberedning eller forarbejdning.
Det kan dog ikke udelukkes, at der kan være rester af stoffet i tilberedte eller forarbejdede fødevarer.
Ingefærpulver anvendes blandt andet som drys på maden og salater samt i kager.
Advar andre
Advar andre om poserne med ingefærpulver ved at dele artiklen på Faglige Seniorers Facebook-side
Det farlige giftsstof
Ethylenoxid er ikke godkendt til brug som pesticid i EU.
Ethylenoxid anvendes bevidst i lande uden for EU, hvor stoffet bruges til at bekæmpe bakterier og andre skadevoldere i fødevaren.
EU-Kommissionen har understreget, at fødevarer med restindhold af ethylenoxid over grænseværdien - samt alle produkter, hvor disse fødevarer indgår - bør vurderes som farlige.
Det er ikke muligt at fastsætte en nedre grænse for ethylenoxids skadelige effekter. Derfor skal fund af restindhold af stoffet af hensyn til forbrugerne, håndteres ud fra et forsigtighedsprincip.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Først publiceret: tirsdag 10. august 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:19