Flyver man, gælder kravet om mundbind stadig. Husk også coronapas, hvis du skal til udlandet.

Tjek det: Disse restriktioner gælder stadig

Kravet om mundbind i tog og busser forsvinder lørdag. Det gælder også afstandskrav i butikker og frisører.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Fra lørdag skal man ikke længere bruge mundbind, når man tager den offentlige trafik som tog, bus eller færge. Skal man ud at handle eller til frisør, er kravet om afstand også fortid. Det oplyser Transportministeriet og Erhvervsministeriet.

Kravet om mundbind gælder til og med fredag, når man for eksempel går ind og ud af et tog eller står op i bussen. Fra lørdag vil der heller ikke længere være afstands- og arealkrav for erhvervslivet, der blandt andet omfatter dagligvarebutikker, forlystelsesparker og frisører.

Lempelserne kommer, efter at Sundhedsstyrelsen tidligere på ugen fjernede afstandskravet i det offentlige rum.

På en række områder er der fortsat restriktioner. Her kan du blive klogere på, hvad der stadig gælder.

1. Transport

Flyver man, gælder kravet om mundbind stadig, da lufttrafikken ifølge Transportministeriet er omfattet af internationale regler.

2. Coronapas

Man skal stadig vise coronapas på restauranter og andre indendørs serveringssteder, på festivaler og sommerlejre samt ved indendørs kulturarrangementer og udendørs kulturarrangementer med stående publikum, i lege- og badelande samt liberale serviceerhverv med tæt fysisk kontakt.

Ved udendørs kulturarrangementer med siddende publikum skal der vises coronapas, hvis der er flere end 2000 tilskuere.

I fitnesscentre vil der også stadig være krav om coronapas, men det vil kun blive tjekket med stikprøvekontrol.

De fleste steder gælder kravet om coronapas til 1. september. For natklubber og de største kulturarrangementer gælder det til 1. oktober.

3. Kulturarrangementer

Ved indendørs kulturarrangementer med siddende publikum er der krav om, at tilskuere sidder på faste pladser, og at der er sektioner med maksimalt 1000 tilskuere.

Ved udendørs kulturarrangementer med siddende publikum er der krav om, at tilskuere sidder på faste pladser og krav om registrering af tilskuere.

Ved indendørs kulturarrangementer med stående publikum er der krav om sektioner med maksimalt 500 tilskuere, og der må højst være 3000 tilskuere i alt.

Ved udendørs kulturarrangementer er der forbud mod overnatning. Der er også krav om sektioner med højst 1000 tilskuere. Det hæves til 2500 fra 15. august. Der må maksimalt være 5000 tilskuere, men det hæves til 10.000 fra 15. august.

4. Åbningstider

Barer må stadig ikke holde åbent efter klokken 02.00, ligesom butikker heller ikke må sælge alkohol derefter. Det gælder til 1. september, hvor også natklubber og diskoteker kan åbne.

5. Opfordring til test

Der gælder stadig en generel opfordring til test på arbejdspladser – dog ikke for færdigvaccinerede og tidligere smittede.

De ældste elever i grundskolen samt på efterskoler, frie fagskoler og folkehøjskoler, der ikke er vaccineret eller tidligere smittet, opfordres kraftigt til at tage to ugentlige test. Det gælder til udgangen af september.

6. Ensretning i store butikker

Det er indtil 1. oktober fortsat et krav til butikker på mere end 2000 kvadratmeter, at trafikken inde i butikken ensrettes.

Kilder: Coronasmitte.dk, Sundhedsstyrelsen og seneste genåbningsaftale fra 10. juni på Justitsministeriets hjemmeside.

Først publiceret: fredag 13. august 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:18