Det forventes at Tidlig Pension især er attraktivt for faglærte og ufaglærte.

På kun en måned: 16.000 har søgt om Tidlig Pension

Stor søgning til Tidlig pension, der gør det muligt at trække sig fra arbejdsmarkedet op til tre år før folkepensionen. Faglige Seniorer: Glædeligt at lønmodtagere kan trække sig på respektfuld måde.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

På godt fire uger har godt 16.000 personer søgt om Tidlig Pension – også kendt som Arne Pension.

Det oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Det store antal ansøgninger viser efter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at der har været et stort behov for at trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet.

”Antallet af ansøgninger fra ordningens opstart pr. 1. august bekræfter mig i, at der har været behov for vores aftale om tidlig pension. Jeg er stolt af, at vi fandt en løsning for dem, der har haft meget lange arbejdsliv, så de kan gå fra, før de er slidt helt ned og fortsat har livskvalitet i pensionsalderen”, siger Peter Hummelgaard.

Faglige Seniorer: Behovet er der

Faglige Seniorer – der organiserer seniorer fra fagforeninger i FH – noterer også, at det store antal ansøgere viser, at der er behov for ordningen om Tidlig Pension.

“Jeg synes, det er glædeligt, at ældre lønmodtagere, der har slidt og slæbt igennem et rigtigt langt arbejdsliv, får mulighed for at trække sig tilbage på en respektfuld måde,” siger direktør Palle Smed og tilføjer:

“Til alle dommedagsprædikanterne, der taler om at vi trækker friske folk ud af arbejdsmarkedet, vil jeg blot sige: Hvis seniorerne kun kan holde fast i jobbet efter tømte pilleglas og uden udsigt til et velfortjent otium, så er det virksomhedernes arbejdsvilkår og ikke den enkelte medarbejder, det er galt med.”

Hver tredje kan gå tre år før folkepensionen

Siden 1. august har der været muligt at ansøge om ret til tidlig pension for dem, der er født i 2. halvår 1955 frem til og med 1960.

Lever de op til de generelle betingelser i ordningen og kravene til anciennitet, har de mulighed for at gå på tidlig pension op til tre år før folkepensionsalderen, som for disse årgange er 67 år.

Det er Udbetaling Danmark, der behandler ansøgningerne.

Ifølge en opgørelse, har 31 pct. opnået ret til tre års tidlig pension.

I alt 43 procent har fået opgjort 42-43 års anciennitet på arbejdsmarkedet, som betyder, at de har ret til henholdsvis ét og to år på tidlig pension.

Hver fjerde har fået opgjort en anciennitet på under 42 år.

Ventes at blive brugt af faglærte og ufaglærte

Opgørelsen viser ikke, hvilken beskæftigelse eller hvilke brancher, ansøgerne kommer fra. Eller om de er i beskæftigelse eller kommer fra ledighed.

Da aftalen blev indgået sidste efterår vurderede Beskæftigelsesministeriet, at 41.000 personer ville få ret til tidligere pension fra 2022, hvor af langt hovedparten ventedes at være ufaglærte eller faglærte arbejdere.

Tidlig pension er en mulighed for at trække sig tilbage før folkepensionen for dem, der er startet tidligt på arbejdsmarkedet og har haft et langt og ofte hårdt arbejdsliv.

De første personer, som opnår ret til tidlig pension, kan overgå til ordningen ved årsskiftet.

Hvad mener du?

Hvad synes du om, at det er muligt at gå på Tidlig Pension? Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: tirsdag 31. august 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 13:34