Pas på i supermarkedet. Corona-virus kan leve på fødevarer i timer og dage, viser ny undersøgelse.

Pas på i supermarkedet: Her lever coronavirus i timer og dage

Engelske forskere har påvist, hvordan coronavirus fra en smittet person kan leve på varerne i timer og dagevis. Se hvilke varer her.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Flere får corona og smitten kan ske, når du handler ind i supermarkedet, i delikatesse-butikker eller hos bageren.

Engelske forskere har i en test for den engelske fødevarestyrelse påvist, at coronavirus kan overleve på varer og på fødevarer i dagevis.

Lille stigning i corona

Corona er i let stigning men fortsat lav i Danmark.

Incidensen er 77 tilfælde per 100.000 indbyggere i uge 47. Det var på 64 tilfælde per 100.000 indbyggere i uge 46 (november).

Positivprocenten er steget til 13% i uge 47 fra 11% i uge 46.

Også antallet af nyindlæggelser stiger svagt. Der er i uge 47 registreret 299 nye indlæggelser mod 245 i uge 46.

Det er fortsat de 70-89-årige, der udgør den største gruppe af nyindlagte,

Kilde: Statens Serum Institut

For de fleste testede fødevarer i undersøgelsen var der et “betydeligt fald” i niveauet af virus i løbet af de første 24 timer.

Men i nogle tilfælde overlevede virus i omkring en uge.

“For en meget smitsomt sygdom som corona, som kan overføres, når en person rører ved forurenede overflader, er disse fund meget bemærkelsesværdige,” siger forskerne bag undersøgelsen, der er omtalt på BBC.

I undersøgelsen blev et udvalg af varer påført virus, der svarede til den mængde, der kunne ramme en vare, når en person hoster eller nyser.

Forskerne gør opmærksom på, at den mest almindelige måde coronavirus overføres på er ved indånding af inficerede dråber, når en anden person nyder eller hoster. Smitte ved berøring udgør fortsat en meget lille smittekilde.

Man opfordres til fortsat at spritte hænderne af, når man kommer ind i butikker og undgå berøring af ansigtet. Samtidig skal man huske at vaske hænder, når man kommer hjem med varer, lyder det fra de engelske forskere.

Disse udvalgte varer udgør smitterisiko

Blandt de varer, der er med i undersøgelsen, fremhæves følgende i undersøgelsen.

Frisk frugt og grønt

Corona-virus ser ud til at holde længere på produkter med ujævne overflader som broccoli og hindbær end på produkter med glatte overflader som æbler. Dog blev der på friske peberfrugter påvist coronavirus i op til en uge.

Æbler indeholder naturlige kemikalier i skrællet, der kan begynde at nedbryde covid-virussen inden for få minutter eller timer, oplyser forskerne.

Bagværk

På kager smurt med æg som for eksempel “pain au chocolat” så det ud til, at virus kun overlevede et par timer. Årsagen er måske, at æg indeholder arachidonsyre, som kan have en antiviral effekt, mener forskerne.

Ost og kød

Ost og  kød med et højt protein- og fedtindhold ser ud til at give virussen mulighed for at overleve i dagevis – muligvis en uge.

Drikkevarer og madvarer i plastik

Corona kan overleve i op til en uge på plastikoverflader, viser undersøgelsen.

For kartoner kan det være flere dage.

For aluminiumsdåser – som sodavand- og øldåser – er det formentlig kun timer, siger forskerne.

Kilde: BBC

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Er du bekymret?

Tager du dine forholdsregler mod smitte, når du handler ind – for eksempel ved at spritte af ved indgangen til butikken?

Fortæl om det på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: tirsdag 6. december 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:39

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.