Varianten XBB.1.5 er af eksperter døbt Kraken - et havmonster fra den skandinaviske mytologi.

Coronavariant opkaldt efter havmonster er dominerende

XBB.1.5 slår samtlige andre coronavarianter, når det kommer til at undvige immunitet fra tidligere smitte og vaccination. Og så er den tilmed den mest smitsomme nogensinde.

Senest opdateret: mandag 3. april 2023

Hvis du ikke kender Kraken efter den skandinaviske mytologi, kommer du nu til at stifte bekendtskab med det takket være corona.

Den nye coronavariant, der både smitter og undviger bedre, har nemlig fået øgenavnet Kraken, som er et havuhyre med mange tentakler, der ødelagde hele skibe og slæbte sømænd i døden.

Statens Serum Institut (SSI) meldte ellers ud i januar, at en ny coronavariant ville dominere til foråret, men det er gået hurtigere, end SSI forudsagde.

XBB.1.5 blev allerede fra sidste uge den mest dominerende variant i Danmark, skriver TV 2.

Ingen ny smittebølge på vej

Seruminstituttet mener dog ikke, at denne variant er skyld i mere alvorlig sygdom end tidligere.

Hvis man er bekymret for en ny smittebølge i Danmark, er det på nuværende tidspunkt ikke et realistisk scenarie, forklarer Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Københavns Universitet.

Efter et stødt fald i spildevandsprøverne siden slutningen af december sidste år viser den nyeste SSI-tendensrapport, at smitten i spildevandsprøverne er steget 17 procent de seneste tre uger.

Først publiceret: mandag 27. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 3. april 2023 kl. 10:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.