Blandt eksperterne er både den administrerende direktør og den tidligere faglige direktør for SSI.

Coronaeksperter: Fortryder prioritering af håndsprit

20 danske eksperter er nu enige om at øge fokus på luftrensning for at forhindre coronasmitte. Håndsprit er ikke så vigtig, som man troede.

Senest opdateret: mandag 3. april 2023

Covid-19 spredes først og fremmest via mikroskopiske partikler i luften. Derfor er det vigtigt at sørge for ren luft inden døre, og på den måde slipper vi også for andre infektioner og får et bedre indeklima.

Sådan lyder det nu enstemmigt fra 20 eksperter, der melder ud, at corona er en luftbåren infektion, skriver Ugeskrift for Læger.

Smittevejene har nemlig været et flittigt diskuteret emne, lige siden pandemien brød ud i 2019, men nu er der altså ikke længere tvivl.

Havde man vidst det tidligere, ville de officielle anbefalinger om smitteforebyggelse nok have set anderledes ud. Det forklarer administrerende direktør for Statens Serum Institut (SSI), Henrik Ullum.

“Hvis man skulle gøre det om, så skulle vi anbefale udluftning, ventilation og luftrensning i risikosituationer kombineret med effektive masker. Sprit skulle nok ikke stå øverst på listen.”

Svært at gå mod WHO

Den nye erkendelse betyder, at eksperterne opfordrer til en øget opmærksomhed på luftkvaliteten inden døre. Og det er ikke kun for at bremse corona, men også andre luftvejssygdomme som influenza og RS-virus.

Kåre Mølbak, tidligere faglig SSI-direktør, forklarer også, at han ville ønske, at han havde lyttet mere til dem, der tidligt gjorde opmærksom på, at smitten var luftbåren. For så havde de danske myndigheder måske på et tidligere tidspunkt anbefalet masker.

“Det kunne have været nyttigt. Men jeg står ved det, vi gjorde, for det er svært at gå mod WHO. Vi lænede os op ad de internationale anbefalinger,” siger han.

Der har under coronapandemien i Danmark især været fokus på håndvask, håndsprit og afstand på op til to meter i forbindelse med smitteforebyggende tiltag.

Hvad er din kommentar?

Hvad mener du om de nye oplysninger om, at håndsprit ikke er så vigtig, som man troede til at forebygge corona.

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: tirsdag 7. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 3. april 2023 kl. 10:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.