Mange reagerer for sent og kommer ind, halve dage efter at symptomerne er opståede.

Red liv ved at kende symptomerne på stroke

Med hurtig behandling er der langt bedre chancer for at overleve med få eller ingen mén efter et stroke. Men det kræver, at man kender symptomerne og reagerer.

Senest opdateret: mandag 25. september 2023

Stroke dækker over blødning eller blodprop i hjernen og rammer en ud af fem danskere over 25 år på et tidspunkt i livet.

De hyppigste symptomer er pludselig usammenhængende tale, delvis lammelse i ansigtet eller vanskeligheder ved at bevæge den ene arm.

Og hvis du oplever en person have et eller flere af disse symptomer, skal du ringe 112 med det samme.

Det siger Christina Rostrup Kruuse, der er professor og overlæge ved Københavns Universitet og Rigshospitalet samt formand for Dansk Råd for Genoplivning.

“Ved at reagere hurtigt kan det medføre, at skadevirkningerne ved et stroke bliver meget mindre,” siger hun.

“Den medicin, der bliver givet, virker bedst, hvis man giver den hurtigt og helst inden for fire en halv time.”

Du må ikke vente med at reagere

Ifølge overlægen er det værste, du kan gøre som patient eller pårørende, at vente og se tiden an. Noget, som flere gør, fordi de ikke vil forstyrre sundhedsvæsenet unødigt.

“Men nogle gange må man gerne ringe og forstyrre. Jo hurtigere, der reageres, jo hurtigere kan vi hjælpe.”

“Og sundhedssystemet er godt gearet til at tage sig af folk med blodpropper i hjernen, hvis det bliver identificeret tidligt, og man ringer 112,” forsikrer hun.

Mange reagerer for sent og kommer ind, halve dage efter at symptomerne er opståede.

“Konsekvensen af det kan være forskellen mellem at kunne klare sig selv eller have brug for hjælp i hverdagen. Skaden vokser sig bare større og større, hvis ikke du får den rette behandling,” fortæller Christina Rostrup Kruuse.

Inden for fire en halv time

Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden lancerede i 2019 kampagnen, hvor remsen ”stræk, snak, smil” indgik, og som netop handler om, hvordan man spotter et stroke.

Målet var at øge danskernes kendskab til strokes. Og det er lykkedes, fortæller Stine Strandkjær, der er sekretariatschef i Dansk Råd for Genoplivning.

“Langt flere danskere ved, hvad stroke er, kender til tegnene og ved, at de skal ringe 112,” fortæller hun.

“I 2019 kunne vi se, at en tredjedel vidste, hvad et stroke var, og nu er det over halvdelen. Vi så en tilsvarende udvikling blandt dem, som kendte et, to eller alle tre af tegnene.”

Dog er det stadig under halvdelen af patienter med et stroke, som kommer på hospitalet inden for fire en halv time.

Og derfor er håbet, at man med en aktuel relancering af kampagnen kan sætte remsen fast i flere danskeres hukommelse og få folk til at reagere hurtigere på symptomerne.

“Vores mål er, at mindst 70 procent af patienter kommer inden for fire en halv time. Det er aldrig for sent at komme ind, men man skal gerne komme ind så hurtigt som muligt,” siger Stine Strandkjær.

Tjek om det kan være stroke

Stræk:

* Ring straks 112, hvis du selv eller en i din nærhed pludselig oplever nedsat eller manglende kraft i en arm eller et ben.

* Test: Løft begge arme eller et ben ad gangen i ti sekunder. Hvis den ene arm eller det ene ben synker – ring straks 112.

Snak:

* Ring straks 112, hvis du selv eller en i din nærhed pludselig har usammenhængende sprog, begynder at vrøvle eller ikke kan finde ordene.

* Test: Gentag sætningen: ”Himlen er blå”. Hvis personen ikke kan få ordene frem, eller de er uforståelige – ring straks 112.

Smil:

* Ring straks 112, hvis du selv eller en i din nærhed pludselig er svag i den ene side af ansigtet eller virker asymmetrisk i ansigtet.

* Test: Prøv at smile. Hvis den ene mundvig ikke bevæger sig – ring straks 112.

Først publiceret: mandag 25. september 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 25. september 2023 kl. 21:31

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.