Vaccination mod covid-19 og influenza stiller i år seniorer overfor en række dilemmaer. Dels om typen af coronavaccine - og dels om deltagelse i forsøg om højdosis-vaccine mod influenza.

Vær opmærksom: Vaccinationssteder bruger forskellige vacciner

Sundhedsmyndighederne tilbyder Pfizer mod covid, mens privat firma kommer med Moderna. Mange +70-årige skal foretage et ekstra valg af type vaccine mod influenza.

Senest opdateret: tirsdag 24. september 2024

Sundhedsstyrelsen har fastlagt, at vaccinationssæsonen mod covid-19 og influenza officielt begynder 1. oktober.

Men Danske Lægers Vaccinations Service gik igang allerede mandag 23. september.

Læge: Støt forskningen

Læge Niklas Dyrby Johansen – der er med i ledelsen af forsøgsprojektet – siger, at meget tyder på, at  en højdosis vaccine vil kunne beskytte bedre mod influenza. Forskningsprojektet skal undersøge, om den antagelse holder stik.

”Derfor vil man kunne støtte forskningen ved at deltage i projektet,” siger Niklas Dyrby Johansen.

Det gør det private firma sammen med et forskningsprojekt, der tester, om en højdosis vaccine beskytter bedre mod influenza end den vanligt benyttede standarddosis mod influenza.

Omdiskuteret vaccine mod covid-19

Danske Lægers Vaccinations Service tilbyder samtidig et stik mod covid-19. Det sker med en Moderna-vaccine fra det amerikanske biotekselskab Moderna. Det sker, når deltagerne i forskningsprojektet også får tilbudt en vaccination mod covid-19

Sundhedsstyrelsens nationale program benytter en anden vaccine mod covid-19, nemlig Cominarty JN. 1. fra det multinationale medicinselskab Pfizer i samarbejde med tyske BioNTech.

I starten af corona-epidemien blev der stillet nogle spørgsmål om Moderna-vaccinen, og blandt andre Sverige og Finland satte den på pause i en periode. Men senere undersøgelser har vist, at den formentlig i bivirkninger og effekt ikke adskiller sig så meget fra Pfizer.

Den nyeste forskning peger på en uhyre sjælden sammenhæng mellem Moderna og akut betændelse i hjernen og rygmarven. Der er observeret 1 tilfælde pr. 1.750.000 doser.

Danske Lægers Vaccinations Service har ingen bekymringer ved at bruge Moderna mod covid-19. Operations manager Daniel Anderson fra firmaet fortæller, at vaccinen er identisk opbygget som Pfizer og derfor helt sammenlignelig.

Læs også: Alvorlige bivirkninger efter covid-19- vacciner er sjældne

Mange får to invitationer til influenza-vaccination

Forskningsprojektet om højdosis mod influenza og Danske Lægers Vaccinations Service har allerede sendt indbydelser til mange tusinder rundt i hele landet. Blandt andre personer som deltog i det samme forsøg i fjor med højdosis.

Sundhedsstyrelsen er i øjeblikket gang med at udsende indbydelser til det nationale vaccinations-program mod influenza.

De indbudte til forskningsprojektet kan frit vælge, om de vil deltage i projektet eller det nationale vaccinations-program. Men allerede i sidste uge havde 155.000 bestilt tid til forsøgsprojektet.

Dilemma for +70-årige

Personer på 70 år og derover skal træffe et ekstra valg. Alle over 70 år vil nemlig i Sundhedsstyrelsens program få en særlig vaccine, som muligvis giver bedre beskyttelse mod influenza. 

En overvejelse værd: Få vaccination to forskellige steder

Personer under 70 år kan tænke over, om de skal vælge en alternativ løsning, hvis de er inviteret til forskningsprojektet. Så kan de tage influenza-vaccinationen som led i forskningsprojektet og derved have muligheden for at være heldig få den kraftige dosis, der måske beskytter bedre.

De kan så samtidig vælge at tage covid-vaccinationen som led i Sundhedsstyrelsens tilbud. Derved får de Pfizers vaccine.

Man behøver ikke få begge stik samme sted.

Personer på 70 og derover skal også indtænke i deres valg, at de får en særlig influenzavaccine i Sundhedsstyrelsens program. Hvis de deltager i forskningsprojektet, er det et lotteri om de bliver stukket med højdosis eller den almindelige influenzavaccine.

Den får de ikke hos forskningsprojektet. Her trækkes der lod, om deltagerne skal have høj dosis af den almindelige vaccine eller en normal dosis.

Forskerne bag projektet mener, at det er helt forsvarligt. Det er også godkendt af alle instanser.

Diskussion om effekten

Forskerne stiller spørgsmål ved den særlig influenzavaccine, som de +70-årige får i Sundhedsstyrelsens nationale program – en såkaldt adjuveret influenzavaccine.

”Denne vaccine er valgt af Sundhedsstyrelsen, fordi den potentielt kan give en bedre beskyttelse end den vanligt benyttede standarddosisvaccine. Men dette er på nuværende tidspunkt usikkert, da der ikke foreligger nogen evidens fra lodtrækningsstudier for, at adjuverede influenzavacciner skulle reducere risikoen for influenzasygdom, indlæggelser eller dødsfald i den brede almenbefolkning sammenlignet med standarddosis,” skriver forskerne i invitationen til borgere.

I en særlig deltagerinformation gør de denne tilføjelse:

”Da det omvendt ikke med sikkerhed kan udelukkes, at den adjuverede vaccine vil kunne medføre en lidt bedre beskyttelse end standarddosis, vil vi anbefale, at personer over 70 år grundigt overvejer deres deltagelse i forsøget, særligt hvis de tilhører en gruppe med særligt høj risiko for et svært influenzaforløb.”

Læs også: Information om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Det siger Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen anerkender, at der ikke findes overstrømmende dokumentation for at den adjuverede vaccine giver +70-årige større beskyttelse. Sundhedsstyrelsen skriver til Faglige Seniorers nyhedsbrev:

”Vi har forud for vores anbefalinger for dette års influenzavaccinationssæson gennemgået den dokumentation, der er for adjuverede vacciner. Dokumentationen er sparsom, men der er indikationer på, at både adjuverede vacciner og de såkaldte højdosisvacciner har en lidt bedre effekt i forhold til at forebygge indlæggelser blandt de ældste i samfundet, herunder plejehjemsbeboere, end standardvaccinerne.

WHO anbefaler i øvrigt, at man anvender for eksempel højdosisvacciner eller adjuverede influenzavacciner til ældre, hvis vaccinerne er tilgængelige og overkommelige i pris.

Begrundelsen for denne anbefaling er, at disse vacciner har vist en bedre effekt mod symptomatisk influenza hos ældre. Også WHO anerkender dog, at der er begrænsninger i data,” skriver Sundhedsstyrelsen.

Læs også Sundhedsstyrelsens indstilling 

Vaccine kan ebbe ud ved sen epidemi

Tidlig start på vaccinationer kan have en ekstra bivirkning. Vaccinerne beskytter kun i en begrænset periode.

Hvis der kommer en epidemi af influenza eller corona sidst på vinteren eller først på foråret, så kan for tidlig vaccination i efteråret være et problem.

Men Danske Lægers Vaccinationsservice tror, at deres tidligere start ikke har nogen betydning.

”Vaccinen har en virkning i op til seks måneder,” skriver operations manager Daniel Anderson fra Dansk Lægers Vaccinations Service i en mail.

Den tidlige start er valgt – altså over en uge før de officielle vaccinations-program starter 1. oktober – er valgt, fordi det passer bedst ind i det store projekt, når der efter planen skal 160.000 deltagere igennem på en sæson.

Faglige Seniorers nyhedsbrev har spurgt Sundhedsstyrelsen, hvad de tænker om det private firmas tidlige start, men der er endnu ikke kommet svar.

Læs også: Spørgsmål og svar om covid-19-vaccinerne

Gratis vaccination mod influenza og corona

Hvis du er 65 år eller ældre, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret mod influenza og corona.

Risikoen for et alvorligt forløb med influenza og covid-19 er størst, hvis man samtidig har en sygdom som for eksempel hjerte-, lungesygdom eller diabetes. Men også ældre, der ellers er sunde og raske, er i øget risiko.

Ældre over 70 år får tilbudt en særligt beskyttende vaccination.

Vaccinationsprogrammet for 2024 løber fra 1. oktober til 20. december.

Det er gratis at blive vaccineret, og det er frivilligt, om du vil tage imod tilbuddet

Er du fyldt 65 år, kan du bestille tid til vaccination, når du får en invitation i Digital Post.

Når du får din invitation, kan du bestille tid på www.vacciner.dk

Er du fritaget for Digital Post, modtager du din invitation med posten.

I år tilbydes vaccination på regionale vaccinationssteder og hos Danske Lægers Vaccinations Service. Begge steder vaccination med Pfizer-vaccinen.

Få et overblik over alle vaccinationsstederne her:

Her kan du blive vaccineret

Det er i år ikke muligt at blive vaccineret på apotekerne.

Først publiceret: mandag 23. september 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 24. september 2024 kl. 09:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.