Skatteaftalen skal gøre det mere attraktivt at spare op til pension, men får ingen indflydelse på de nuværende folkepensionisters vilkår. Foto: Søren Zeuth

Skatteaftale: Intet at hente for dig der er gået på pension

Uenighed om ny skatteaftale, der skal gøre det mere attraktivt at spare op til pension. For dem, der er gået pension, er vilkårene stort set uændret.

Senest opdateret: mandag 19. februar 2018

Det skal kunne betale sig at spare om til alderdommen.

Det var udgangspunktet for den skatteaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik forleden. Men for dem, der er gået på pension, ændrer aftalen ikke på vilkårene.

Det er en aftale, der sigter mod de fremtidige seniorer.

”For den enkelte er der en marginal skattelettelse, men ellers er vilkårene de samme. Men man må retfærdigvis i samme åndedrag sige, at udgangspunktet for skatteaftalen var at sænke skatten på arbejdsindkomst og gøre det mere attraktivt at spare op til pension. Det er en aftale, der sigter mod de fremtidige seniorer. Det er ikke en aftale, der har fokus på danskere, der allerede har forladt arbejdsmarkedet,” siger Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer.

Flere fradrag for opsparing

Fagbevægelsen og pensionskasserne roser den nye aftale, der vil gøre det mere attraktivt at spare op til pension.

Andre mener, at aftalen ikke løser det, som kaldes ”samspilsproblemet”, hvor pensioner modregnes i folkepension og andre ydelser.

Tilliden til vores pensionsystem forsvinder, hvis ikke det er til at forstå for almindelige mennesker.

Med aftalen indføres blandt andet et nyt fradrag for indbetalinger til pension på op til 70.000 kroner om året. Er der 15 år eller mere til folkepensionsalderen, kan den enkelte fradrage op til 12 procent af indbetalingerne op til 70.000 kroner. Er der 15 år eller mindre til folkepensionsalderen er fradraget 32 procent.

Industriens Pension: Aftale er en fordel

Skatteaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti indebærer en række fordele for danskere, der sparer op til pension. Det mener blandt andet Jens Almegaard, der kommunikationschef i Industriens Pension, som er et af landets største pensionsselskaber med over 400.000 medlemmer. Han siger:

  • Den nye aftale reducerer samspilsproblemerne mellem offentlige ydelser og pensionsopsparing og gør det mere attraktivt at spare op til pension. Først og fremmest bliver der indført et nyt skattefradrag på pensionsindbetalinger, der er en fordel for alle opsparere.
  • Fradraget er størst for opsparere med mindre end 15 år til folkepensionsalderen. Her er skatteværdien af selve pensionsfradraget på knap 300 kroner om måneden for medlemmer med en månedsløn på 28.000 kr. før skat.
  • Derudover blev der med den nye pensions- og skatteaftale også indført et nyt jobfradrag og en ændring i beskæftigelsesfradraget, der også giver nogle fordele.

Samtidig udvides grundlaget for beskæftigelsesfradraget til at omfatte hele arbejdsindkomsten og altså også indbetalinger på fradragsberettigede pensioner. For arbejdsindkomster under 351.000kroner vil det føre til at beskæftigelsesfradraget ikke reduceres ved indbetalinger til pension.

Ikke blevet mindre kompliceret

”Det er med aftalen bestemt ikke blevet mindre kompliceret at planlægge ens fremtidige pension. Tværtimod. Det kræver både lang omhyggelig planlægning af pensionsopsparingen og ekstra indbetalinger til pension sidst i arbejdslivet, hvis man helt skal undgå at blive ramt af samspilsproblemet. Der er behov for langt klarere regler, så det for den enkelte er helt tydeligt, at det er og bliver en fordel at spare op,” siger Palle Smed.

”Tilliden til vores pensionsystem forsvinder, hvis ikke det er til at forstå for almindelige mennesker. Og når eksperterne ovenikøbet kan komme med stik modsatrettede udlægninger af en politisk aftale, så er det rigtig skidt.”

Alderspension en ny mulighed

Palle Smed understreger, at aftalen ikke skal ses isoleret. Der er også muligheden for opsparing på en alderspensionsordning, der blev vedtaget af Folketinget før jul.

Alderspension er karakteriseret ved, at der ikke er fradrag ved indbetaling. Til gengæld indebærer det heller ikke, at man aftrappes i pensionstillæg ved udbetaling.

Man kan på den måde fra 5 år til ens pensionsalder omlægge ens pension til at blive indbetalt til en alderspension – dog maksimalt 51.100 kroner årligt, når ordningen er fuldt indfaset i 2023.

Udnytter man den nye mulighed kan det medvirke til, at man kan undgå samspilsproblemet.

Først publiceret: mandag 19. februar 2018
Artiklen er sidst opdateret mandag 19. februar 2018 kl. 14:17

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.