Symptomerne på influenza er blandt andet løbende næse, dunkende hovedpine og feber.

Influenza lægger Danmark ned: Pas på som senior

Det højeste antal danskere i fem år er lige nu ramt af influenza og flere tusinde er indlagt på landets sygehuse. Især ældre skal passe på.

Senest opdateret: fredag 23. februar 2018

Lige nu hærges Danmark af en slem influenza, der lægger titusindvis af danskerne i sygesengen med hovedpine, snot, ondt i hele kroppen og feber.

De praktiserende læger melder om et stigende antal henvendelser fra patienter, der har symptomer på den smitsomme sygdom og antallet er på det, der betegnes som ”et højt niveau”.

Sådan undgår du smitte

 • Undgå tæt kontakt med personer, som du ved er syge.
 • Hold dig hjemme.
 • Undgå at hoste og nyse i din håndflade. Brug i stedet et engangslommetørklæde eller til nød ærmet.
 • Vask hyppigt dine hænder med vand og sæbe eller brug håndsprit - især efter at du har hostet, nyst eller pudset næse.
 • Undgå at røre ved dine øjne, din næse eller din mund  - vask dine hænder først, før du gør det. Så nedsætter du risikoen for at blive smittet, selvom du skulle have fået smitte på hænderne.
 • Sørg for at holde fælles ting og overflader rene ved almindelig rengøring.

(Fra sundhedsguiden.dk)

Samtidig er næsten 2.500 indlagt på landets hospitaler med influenza. Det er det højeste antal de seneste fem år, oplyser Statens Serum Institut, der følger udviklingen tæt.

Ikke med i vaccine

Influenzaen er primært af en type, der ikke er indeholdt i den gratis vaccine, som blandt andet ældre er blevet tilbudt.

De personer, der er indlagt med influenza, er gennemsnitlig 65 år og en stor del af dem er også i behandling for lungesygdomme og hjerte-kar-sygdomme, oplyser Statens Serum Institut.

Desværre er der også en risiko for at dø af sygdommen.

”I alt er 122 indlagte patienter med influenza registreret som døde inden for 30 dage. Generelt er dødeligheden i Danmark inden for normalområdet, dog med en forhøjet dødelighed blandt de ældre over de seneste måneder,” hedder det i en meddelelse fra Statens Serum Institut.

Dårligere immunforsvar hos ældre

Ældre har dårligere immunforsvar og er derfor mindre modstandsdygtige overfor influenza.

“På grund af nedsat immunforsvar  vil ældre være i høj risiko for at få for eksempelvis en alvorlig lungebetændelse. Influenza er derfor en alvorlig sygdom hos ældre,” oplyser Lægernes Vaccinations Organisation på deres hjemmeside.

USA og Europa er hårdt ramt

USA har også rapporteret om en særdeles hård influenzasæson med flere tilfælde end tidligere år og flere er indlagt på sygehusene.

Dødeligheden blandt ældre er betydeligt forhøjet i Europa, specielt i Vest- og Sydeuropa.

Hvad er influenza?

Influenza er en virus. Sygdommen giver ømhed i muskler og led, hovedpine og feber mellem 38 og 40 grader. Influenza varer mellem tre til fem dage.

Sygdommen kan ikke helbredes med penicillin. Sørg i stedet for ro og hvile samt rigeligt at drikke, lyder rådet fra hjemmesiden netdoktor.dk

Motion og sund kost medvirker til at styrke immunsystemet og dermed at gøre dig mere modstandsdygtig overfor sygdomme. Der er gode råd og tip i Seniorhåndbogen.

5 gode råd der lindrer

 1. Drik meget væske: Imens du har influenza, bør du drikke meget vand, så du undgår at blive dehydreret. Man taber nemlig meget væske, når man har feber, som er et af sygdommens typiske symptomer.
 2. Lad være med at drikke alkohol og ryge: Det kan forlænge perioden, hvor du er syg.
 3. Ro: Mens du er syg, bør du holde dig i ro, og gerne i sengen. Bliv inden døre. På den måde undgår du også at smitte andre.
 4. Smertestillende: Tag medicin der nedsætter feber og og smertestillende medicin som for eksempel hovedpinepiller. Det kan lindre de ubehagelige symptomer. Følg altid anvisningerne i indlægssedlen.
 5. Søvn: Sørg for at sove meget, da søvn styrker vores immunforsvar. Hvis du hoster meget, og derfor ikke kan sove, kan du tage hostemedicin.

(Fra netdoktor.dk)

Først publiceret: fredag 23. februar 2018
Artiklen er sidst opdateret fredag 23. februar 2018 kl. 12:14

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.