1918 var præget af stor ulighed og høj arbejdsløshed. Arbejderne var utilfredse og samledes til demonstrationer. Foto: Arbejdermuseet

Arbejdsløse amok: Stormer Børsen med køller og pistoler

Stormløb overraskede politiet, og demonstranter formåede at ødelægge Børsens inventar, inden de jog børsmæglerne ned ad gaderne i 1918.

Senest opdateret: mandag 5. marts 2018

Oprør, radikalisering, demonstration og voldelig revolution. Det var virkeligheden i Danmark anno 1918.

Tiden var præget af stor ulighed, høj arbejdsløshed, ringe understøttelse og i det hele taget mangel på basale livsfornødenheder for en stor del af befolkningen.

Vi købte tre fastelavnskøller, som vi så puttede i inderlommen.

Frustrationen blandt de arbejdsløse voksede over tid, og efter en række møder og demonstrationer kulminerede utilfredsheden i et voldeligt oprør, der sidenhen er blevet kaldt for “Stormen på Børsen.”

Følg Danmarkshistorien i nyhedsbrevet

I nyhedsbrevets serie "Danmark dengang" fortæller Arbejdermuseet om begivenheder, personer og forandringer i arbejderhistorien. I artiklerne får du smagsprøver på den enorme og unikke samling af historisk materiale, som museet tager vare på.

Gik løs på finansfolk

“Det var fastelavnsmandag den dag, og vi stoppede op ved en forretning, der hed “China- og Japanhuset”, der lå på hjørnet af Landemærket og Købmagergade, hvor vi købte tre fastelavnskøller, som vi så puttede i inderlommen. Vi skulle rigtig ud og slå katten af tønden den dag, og vi gik så i forvejen, et stykke foran demonstrationstoget ind til Børsen.”

Sådan fortæller Andreas Fritzner i sine erindringer om dagen, hvor han i det store felt af arbejdsløse marcherede mod Børsen i København.

Bevæbnede med fastelavnskøller og pistoler gik de løs på børshajer, aktionærer og finansfolk.

Politiet blev overrasket

Stormløbet overraskede politiet, og demonstranterne formåede at ødelægge Børsens inventar og jog børsmæglerne ned ad gaderne.

En temmelig dramatisk fastelavnsmandag, der skulle vise sig at gå over i historien.

Her kan du se tidslinje over de forskellige relaterede begivenheder i hele 1918 med øjenvidenberetninger, avisudklip, lydfortællinger.

Syndikalister

Under Første Verdenskrig opstod der en splittelse i den danske arbejderbevægelse.

  • De såkaldte syndikalister brød med den socialdemokratiske forhandlingspolitik og agiterede i stedet for revolution.
  • Under parolen “direkte aktion” ydede de støtte til lejere, der blev sat ud af deres boliger, de saboterede hvervning af arbejdere til krigsførende nationer.
  • Syndikalisterne organiserede angrebet på Børsen i København i februar 1918.

Først publiceret: mandag 5. marts 2018
Artiklen er sidst opdateret mandag 5. marts 2018 kl. 16:17

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.