Bøggild Christensen er sektionsformand i
Faglige Seniorer, Midtjylland og medlem af Hovedbestyrelsen.

Fagforeningskæmpen fra Randers fylder 80 år

Bøggild Christensen fylder 80 år og kan fejre et aktivt liv i fagforeningen og politik. De seneste år i Faglige Seniorer og som medlem af Hovedbestyrelsen

Senest opdateret: mandag 5. marts 2018

Bøggild Christensen, sektionsformand i Faglige Seniorer, Midtjylland og medlem af hovedbestyrelsen i Faglige Seniorer fylder 80 år 7. marts.

“Jeg har boet i Randers i mange år, men er egentlig født i Hune i Vendsyssel”, fortæller Bøggild Christensen.

Jeg fik ingen plads, da vi ikke kunne blive enige om lønnen.

“Da jeg var 10 år, blev mine forældre skilt, og det betød, at jeg boede på skift hos dem. Ved min konfirmation boede jeg i Hune, og her søgte jeg plads hos bønderne. “En konfirmeret dreng kan antages,” skrev de gerne. Jeg fik ingen plads, da vi ikke kunne blive enige om lønnen. Jeg rejste derfor til Randers hvortil min mor var flyttet.”

“Her blev jeg først bybud ved en slagter i Randers, og det førte til, at jeg kom i lære som pølsemager. Jeg kom på svineslagteriet, og meget hurtigt blev jeg sekretær og kasserer i lærlingeklubben. En nem opgave, for jeg skulle blot opkræve og holde styr på kontingentet: 10 øre per mand per uge. Det var et lille kontingent, men lønnen var tilsvarende lav: 24,66 kroner per uge for en 1. års lærling på egen kost og logi.”

“Jeg var udlært i 1957, og så var det 16 måneder i militæret i Fredericia.”

Fyret: Var for meget fagforeningsmand

“At jeg havde været formand i lærlingeklubben, førte til at jeg blev formand i klubben på svineslagteriet, da jeg kom tilbage fra militæret. Jeg kom i Fællesorganisationernes Ungdomsudvalg, Faglig Ungdom og DSU. Det gav gode kammerater og indblik i det politiske. Jeg tog et halvt år på Esbjerg Højskole i 1961 og 1962. Det var dengang Erling Jensen var forstander. Vi var 90 elever, og dels var der jo almene skolefag, men naturligvis også politiske fag. Meget interessant. Efter højskolen kom jeg tilbage på svineslagteriet og i forbindelse med en strejke i 1962 kom jeg i strejkeudvalget. Det førte til en plads i fagforeningens bestyrelse.”

Det var den stedlige tillidsmand, der var nervøs for sin post.

“En periode var jeg ansat på et privatslagteri. Her blev jeg fyret fra, fordi man påstod jeg var for meget fagforeningsmand. Det var den stedlige tillidsmand, der var nervøs for sin post, og derfor foranstaltede mig fyret – i øvrigt mod min mesters vilje. Den var ikke gået i dag!”

Tillidsmand og politiker med plads i byrådet

“Sideløbende med at jeg var ansat på slagterierne, gik jeg på aftenskole i 2 – 3 år, og tog Teknisk Forberedelses-eksamen”.

Det gav stor indsigt i virksomhedens forhold, og de lyttede til vores tanker.

“På kreaturslagteriet – hvor jeg var ansat i fire år – blev akkorderne for dårlige, så jeg kom igen tilbage på svineslagteriet, i pølsemageriet, og her blev jeg tillidsmand i 1973. Og ydermere blev jeg medarbejderrepræsentant i Østjyske Slagterier. Det gav stor indsigt i virksomhedens forhold, og de lyttede til vores tanker.

“I 1981 blev jeg opstillet for Socialdemokraterne til byrådet i Randers. Jeg fik ikke stemmer nok, men kom ind i 1982, da der var en der forlod byrådet. Her sad jeg så i 3 perioder.
Og i 1982 blev jeg afdelingskasserer i Randers NNF. Her var jeg i 19 år til jeg gik på efterløn i 2001.”

Karriere fortsatte i Faglige Seniorer

“Men min faglige karriere stoppede ikke med efterlønnen. Jeg kom i efterlønsklubben. Det førte til Faglige Seniorer, hvor jeg har været næstformand og formand i sektionen. Og medlem af Hovedbestyrelsen.”

“Nu har jeg kun min efterlønsklub tilbage, men det er nok en stakket frist, for NNF giver jo ikke længere tilskud, og det kan mærkes på aktivitetsniveauet. Og der er ikke den store tilgang til klubben. Det er begrænset, hvad der er af NNF-arbejdspladser i området. Jeg stopper desuden som sektionsformand, ved den kommende generalforsamling.”

Aase og slægtsforskning

“I DSU mødte jeg Aase, som jeg er gift med. Så det er jo rigtig mange år siden. Vi har en datter og et barnebarn”.

“Jeg har tidligere været aktiv jæger, men da jeg gik på efterløn blev det slægtsforskning jeg kastede mig over. Og har også været formand for Slægts- og egnshistorisk forening i 5 år. Slægtsforskningen førte til, at der dukkede ukendte slægtninge op, og vi har besøgt USA og familie i den anledning”.

“Hvad angår Faglige Seniorer er jeg tilfreds med at der sker lidt nyt, men jeg kan godt være lidt bekymret for, om man kommer til at køre ud af to forskellige strenge når man både har kommunegrupperne og sektionerne. For hvem skal egentlig stå for arrangementerne. Sektionen kan meget nemt blive overflødig’.

Bøggild Christensen fejrer fødselsdagen  privat med familie og venner.

Først publiceret: mandag 5. marts 2018
Artiklen er sidst opdateret mandag 5. marts 2018 kl. 08:34

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.