Stigende husleje og udsat renovering af lejligheder vil ramme de 200.000 pensionister i almene boliger særligt hårdt, advarer Faglige Seniorer.

Regeringens angreb på lejeboliger rammer pensionister hårdt

Regeringen vil bruge milliarder af lejernes opsparede penge på ghettoplan og fjerne støtte til lån til almene boliger. Faglige Seniorer: ”Uhørt tyveri, der vil ramme pensionister i lejebolig hårdt”.

Senest opdateret: fredag 23. marts 2018

Landets lejere kommer til at betale dyrt for regeringens ghettoplan og udspil om at droppe statsstøtten til renter på lån til nye almene boliger.

Især pensionister i lejebolig med en spinkel økonomi bliver hårdt ramt.

Ole Ibsen, formand Faglige Seniorer

Over 200.000 ældre over 65 år bor til leje i almene boliger. De er særligt udsatte med udsigt til, at renovering af deres boliger bliver udskudt og til stigende husleje, advarer Faglige Seniorer.

Organisationen repræsenterer næsten 220.000 LO-medlemmer over 60 år.

Beboere: Fingrene væk!

Det er en kreds af lejere, der bor i almene boliger, der har startet en underskrift-indsamling mod at regeringen bruger midlerne fra Landsbyggefonden til at finansiere ghetto-udspillet.

”Det er ganske enkelt et uhørt tyveri af lejernes egne penge at regeringen vil hente finansiering til ghettoplanen hos Landsbyggefonden. Regeringens udspil rammer selvsagt alle lejere, men især pensionister i lejebolig med en spinkel økonomi bliver hårdt ramt. Det er borgerlig ideologi af værste skuffe og socialt skævt,” siger formanden for Faglige Seniorer, Ole Ibsen.

“Sindsygt alvorligt scenarie”

Forslaget fra regeringen vil tage 13 milliarder kroner fra den såkaldte Landsbyggefond, hvor lejerne indbetaler en del af huslejen til fremtidig renovering af almene boliger. Pengene vil regeringen anvende til at finansiere den stort anlagte ghettoplan, hvor blandt andet hele boligblokke i ghettoområder skal rives ned.

Samtidig vil regeringen fjerne støtten til renter på almene boligselskabers lån til at bygge nye lejligheder. I dag betaler Landsbyggefonden en fjerdedel af beløbet tilbage, men regeringen vil hæve det til 100 procent, skriver Berlingske fredag.

Bent Madsen, der er direktør i Danmarks Almene Boliger og i Landsbyggefonden siger til avisen, at ”det vil betyde huslejestigninger i den almene sektor og kalder det ”et sindssygt alvorligt” scenarie.”

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er skeptiske

Regeringens støtteparti Dansk Folkeparti er også kritisk overfor regeringens planer om en sådan finansiering.

Det ikke er rimeligt, at landets lejere betaler regningen.

Mette Frederiksen, Socialdemokratiet

Det samme gælder Socialdemokratiet.

”Der er meget godt i ghettoplanen, men jeg råber op nu og siger, at det ikke er rimeligt, at landets lejere betaler regningen. Så må forhandlingerne gå i gang,” siger partiets formand Mette Frederiksen til Berlingske.

Fære penge til andre opgaver

Hvis regeringens finansiering af ghettoplanen bliver ført ud i livet, vil der ifølge Lejernes LO kun være 9 milliarder kroner tilbage i Landsbyggefonden til opgaver i de øvrige boligområder, der udgør 88 procent af de almene boliger i landet.

En gruppe beboere har taget initiativ til en underskriftindsamling mod regeringens plan om at hente finansieringen i Landsbyggefonden. 10.000 har allerede skrevet under.

Først publiceret: fredag 23. marts 2018
Artiklen er sidst opdateret fredag 23. marts 2018 kl. 13:40

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.