I 1900 var kongelig hoffotograf Peter Elfelt på toppen af København for at forevige telefonarbejdernes arbejde.

Hallo – hallo, det er med livet som indsats

Montørerne sprang rundt på byens tage for at gøre det muligt for danskerne at tale i telefon sammen.

Senest opdateret: tirsdag 27. marts 2018

I slutningen af 1800-tallet blev telefonen for alvor indført i København og de større provinsbyer.

Det kræver enorme antenner, der kunne sikre at folk overhovedet kunne tale sammen. Antennerne blev opsat på de højeste huse i byerne, og ofte var det i 5. eller 6. sals højde hvor telefonarbejderne skulle arbejde.

Hoffotografen Elfelt

  • Peter Elfelt voksede op i en fattig arbejderfamilie i en baggård i provinsen. Han fik blot 5 års skolegang – og kun hver anden dag – og som 12-årig fik han en læreplads som fotograf.
  • I slutningen af læretiden besluttede Elfelt, at han ville være Danmarks førende fotograf. Det blev han, og han blev kongehusets foretrukne fotograf. I nogle årtier færdedes han hjemmevant hos konger og kejsere i hele Europa.
  • Ved sin død i 1931 efterlod Elfelt 500.000 fotografier, der nu ligger på Det Kongelige Bibliotek. Samlingen er verdens største fotosamling fra omkring 1900.

I 1900 var kongelig hoffotograf Peter Elfelt på toppen af København for at forevige telefonarbejdernes arbejde. Personerne måtte helst ikke bevæge sig da han kun kunne fotografere med en 1/30 sekund.

Derfor er fotografiet af telefonarbejderne, der i 5. sals højde springer fra tagryg til tagryg, lidt sløret.

Faldt ned fra hustagene

De to andre billeder af telefonarbejdere ved de store antenner er kvalitetsmæssigt bedre, for her skulle arbejderne holde fast i antennen og undlade at bevæge sig.

Jobbet som telefonmontør var absolut ikke ufarligt, og der var en del som mistede livet, når de styrtede ned fra hustagene.

Fotografiet fra Københavns gamle telefoncentral i Nørregade, hvor kvinderne sad tæt, er fra starten af 1900-tallet. Dengang skulle man først bestille en samtale, og forbindelsen mellem de to telefonen kunne først etableres når telefoncentralen havde koblet de to telefoner sammen.

VIND FOTOBOGEN “Arven efter Elfelt” (værdi: 350 kroner) – deltag i konkurrencen på Facebook. KLIK

Om Lennart Weber

Journalist og forfatter Lennart Weber har brugt mange år på at grave i historien om Peter Elfelt og den unikke billedsamling som bidrager til vi har en god forståelse for hvordan livet var i Danmark for vores bedste- og oldeforældre. Det er foreløbig blevet til to store fotobøger, der kan lånes på biblioteker eller købes hos boghandlere eller direkte hos forlaget. Lennart Weber holder desuden en del foredrag. Kontakt ham på lennert.weber@outlook.com eller tlf. 40103898. Se mere om hans bøger på www.webersforlag.dk

Først publiceret: tirsdag 27. marts 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 27. marts 2018 kl. 10:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.