Borgerlig konfirmation var utrolig populær. Her ses finansminister H.C. Hansen sammen med to konfirmander i 1948. Foto: Ulf Nilsen

Konfirmation: Husker du den store dag?

Det er højsæson for konfirmationer. Hvordan forløb dagen, da du officielt trådte ind i de voksnes rækker? Og husker du de borgerlige konfirmationer, der var moderne i en årrække?

Senest opdateret: mandag 15. april 2024

”Denne dag er skellet mellem barndom og ungdom”.

Sådan sagde statsminister Thorvald Stauning i en tale til omkring 300 konfirmander i 1927. Og de ord er stadig en del af de konfirmationstaler, der bliver holdt netop i disse dage ved konfirmationer rundt i landet.

De piger og drenge, som Stauning talte til, havde dog ikke været i kirken og bekræftet deres tro.

De havde gennemgået en borgerlig konfirmation, der ikke indeholdt religiøse aspekter.

I stedet sigtede arrangementet i højere grad mod at indgyde det rette samfundssind i de unge mennesker.

Som Stauning også formulerede det i sin tale:

”Enhver må tage sin mængde af pligter på sig, thi uden at gøre det, der er pligt i det menneskelige samfund, erhverver man sig ikke de rettigheder, som man vil sætte pris på”.

Unge drenge og piger, der blev borgerlig konfirmeret i 1934, er samlet til fest i Håndværkerforeningen i Aarhus med Thorvald Stauning som festtaler. Foto: Aage Fredslund Andersen

Transmitteret i radioen

Traditionen med borgerlige konfirmationer udsprang af modstand i arbejderbevægelsen mod den kristne konfirmation.

I 1915 blev Foreningen mod Kirkelig Konfirmation dannet i København, og den første såkaldte ”Ungdomsfest”, hvor fire unge mennesker – overværet af 100 deltagere – blev konfirmeret, fandt sted i Folkets Hus på Enghavevej samme år.

Med tiden bredte bevægelsens sig til andre dele af landet, og fra 1928 blev den årlige ungdomsfest henlagt til Odd Fellow Palæet transmitteret i radioen.

Fire unge piger klar til borgerlig konfirmation i 1937.

50.000 borgerlig konfirmeret

I 1992 blev Foreningen for Borgerlig Konfirmation, – som navnet var blevet ændret til – opløst. På det tidspunkt var op mod 50.000 unges skridt ind i de voksnes rækker blevet markeret ved en borgerlig konfirmation.

I dag afholder Arbejderbevægelsens børne- og ungdomsorganisation DUI-Leg og Virke såkaldte nonfirmationer flere steder i landet,

Arkivet efter Foreningen for Borgerlig Konfirmation findes i dag i Arbejdermuseet.

Fortæl om din konfirmation

Husker du din store dag, da du blev konfirmeret? Var det i kirke eller valgte du en borgerlig konfirmation? Holdt din far og mor en fest for dig? Og fik du lov at drikke din første øl og ryge den første cigaret? Og kan du huske talerne? Og blå mandag….?

Fortæl om din store dag. Den dag, da du trådte ind i de voksnes rækker.

Hvis du har et billede, så må du gerne oploade det sammen med din fortælling her.

Følg Danmarkshistorien i nyhedsbrevet

I nyhedsbrevets serie "Danmark dengang" fortæller Arbejdermuseet om begivenheder, personer og forandringer i arbejderhistorien. I artiklerne får du smagsprøver på den enorme og unikke samling af historisk materiale, som museet tager vare på.

Først publiceret: mandag 7. maj 2018
Artiklen er sidst opdateret mandag 15. april 2024 kl. 11:34

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.