Folkepensionen blev døbt i midten af 1950erne. Dens tidligere navn, Aldersrente, gik i glemmebogen. Med navneforandringen fulgte et privilegium – alle, uanset indkomst, arbejdsliv og formue, fik ret til at få et mindstebeløb. Foto: Arbejdermuseet

Udstilling Når jeg bliver gammel – hvem skal så betale?

Folkepensionen blev indført i 1950'erne, men det var først med arbejdsmarkedspensionen, at der kom en økonomisk sikring i pensionslivet. Udstilling markerer 25 års jubilæet. Vær med i konkurrencen om Richs kaffe og kiksekage for to.

Senest opdateret: onsdag 20. juni 2018

Det har altid været gratis at drømme om en god alderdom.

Men det har ikke altid været alle forundt at være økonomisk sikret i sit otium.

Følg Danmarkshistorien i nyhedsbrevet

I nyhedsbrevets serie "Danmark dengang" fortæller Arbejdermuseet om begivenheder, personer og forandringer i arbejderhistorien. I artiklerne får du smagsprøver på den enorme og unikke samling af historisk materiale, som museet tager vare på.

Folkepensionen blev for alvor indført i 1950’erne, men det var først med de overenskomstbestemte arbejdsmarkedspensioner, at arbejdere kunne se frem til økonomisk sikring i pensionslivet.

Har udvisket ulighed i alderdommen

Arbejdsmarkedspensionerne gjorde den økonomiske overgang til pensionslivet blødere og mere lige for størstedelen af alle lønmodtagere i Danmark.

Før det, var alderdommen lig med ulighed. To ud af tre havde kun folkepensionen at se frem til.

I løbet af de glade 1960’ere blev Folkepensionen udbygget og nåede sit højdepunkt i 1970, hvor alle fik ret til et grundbeløb, og de mindre bemidlede fik ret til supplerende tillæg. Foto: Arbejdermuseet

Uligheden i alderdommen er mere udvisket end nogensinde før, men spørgsmålet er, om pensionskampen er endegyldigt forbi?

Verdens bedste pensionssystem på museum

I år er det 25 år siden, at de første overenskomstbestemte arbejdsmarkedspensioner for alvor begyndte at blive udbredt.  Og i dag har netop arbejdsmarkedspensionerne en stor del af æren for, at Danmark er blevet kåret for at have verdens bedste pensionssystem.

I en kommende ny særudstilling på Arbejdermuseet kan du dykke ned i pensionshistorie og genkalde dig de ting, der skete på vejen frem mod arbejdsmarkedspensioner. Udstillingen åbner 23. maj.

KONKURRENCE: Vind kaffe og kiksekage for to personer. Vinderen trækkes den 30. maj. Deltag på Facebook.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/1690293197685618

Først publiceret: tirsdag 22. maj 2018
Artiklen er sidst opdateret onsdag 20. juni 2018 kl. 09:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.