Folkepensionen blev døbt i midten af 1950erne. Dens tidligere navn, Aldersrente, gik i glemmebogen. Med navneforandringen fulgte et privilegium – alle, uanset indkomst, arbejdsliv og formue, fik ret til at få et mindstebeløb. Foto: Arbejdermuseet

Udstilling Når jeg bliver gammel – hvem skal så betale?

Folkepensionen blev indført i 1950'erne, men det var først med arbejdsmarkedspensionen, at der kom en økonomisk sikring i pensionslivet. Udstilling markerer 25 års jubilæet. Vær med i konkurrencen om Richs kaffe og kiksekage for to.

Senest opdateret: onsdag 20. juni 2018

Det har altid været gratis at drømme om en god alderdom.

Men det har ikke altid været alle forundt at være økonomisk sikret i sit otium.

Følg Danmarkshistorien i nyhedsbrevet

I nyhedsbrevets serie "Danmark dengang" fortæller Arbejdermuseet om begivenheder, personer og forandringer i arbejderhistorien. I artiklerne får du smagsprøver på den enorme og unikke samling af historisk materiale, som museet tager vare på.

Folkepensionen blev for alvor indført i 1950’erne, men det var først med de overenskomstbestemte arbejdsmarkedspensioner, at arbejdere kunne se frem til økonomisk sikring i pensionslivet.

Har udvisket ulighed i alderdommen

Arbejdsmarkedspensionerne gjorde den økonomiske overgang til pensionslivet blødere og mere lige for størstedelen af alle lønmodtagere i Danmark.

Før det, var alderdommen lig med ulighed. To ud af tre havde kun folkepensionen at se frem til.

I løbet af de glade 1960’ere blev Folkepensionen udbygget og nåede sit højdepunkt i 1970, hvor alle fik ret til et grundbeløb, og de mindre bemidlede fik ret til supplerende tillæg. Foto: Arbejdermuseet

Uligheden i alderdommen er mere udvisket end nogensinde før, men spørgsmålet er, om pensionskampen er endegyldigt forbi?

Verdens bedste pensionssystem på museum

I år er det 25 år siden, at de første overenskomstbestemte arbejdsmarkedspensioner for alvor begyndte at blive udbredt.  Og i dag har netop arbejdsmarkedspensionerne en stor del af æren for, at Danmark er blevet kåret for at have verdens bedste pensionssystem.

I en kommende ny særudstilling på Arbejdermuseet kan du dykke ned i pensionshistorie og genkalde dig de ting, der skete på vejen frem mod arbejdsmarkedspensioner. Udstillingen åbner 23. maj.

KONKURRENCE: Vind kaffe og kiksekage for to personer. Vinderen trækkes den 30. maj. Deltag på Facebook.

ARBEJDERMUSEET FEJRER FØDSELSDAG MED NY UDSTILLING OG KONKURRENCENI anledning af fødselsdagen giver Arbejdermuseet…

Slået op af Faglige SeniorerOnsdag den 23. maj 2018

Først publiceret: tirsdag 22. maj 2018
Artiklen er sidst opdateret onsdag 20. juni 2018 kl. 09:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.