Malerrapporten udkom i 1972 og dokumenterede, at der var problemer med de ting, vi arbejdede med i malerfaget. Det gav store diskussioner, men først 10 år senere kom der reelle forbedringer, fortæller Benny Christensen. Nu fylder han 80 år. Foto: Carsten Elert

80 år: Maler-Benny vandt kampen mod giften

Benny Christensen var frontløberen, da der blev sat fokus på malernes giftige arbejdsvilkår tilbage i 70'erne med den berømte "Malerrapport". 2. juni fylder han 80 år.

Senest opdateret: onsdag 20. juni 2018

”Efter skolen, kom jeg i lære som maler hos en lille mester, og der var kun ham og mig, plus en svend om sommeren”, fortæller Benny Christensen – bedre kendt som “Maler-Benny” –  der 2. juni fylder 80 år.

Han er født på torvet i Brønshøj – eller nærmere bestemt på en lille fødeklinik, der lå der. Han gik i skole på Bellahøj Skole og kom derefter i 1953 i lære som maler. Dengang var læretiden 5 år, så det gav jo mester mulighed for at tjene lidt på vores arbejde; især det sidste år.

Jeg kom i direkte TV og stod fast ved det arbejde, vi havde lavet ud fra malernes synspunkt. Og vi vandt.

”Da jeg var færdigudlært tog jeg, sammen med min kammeret Ejner på min Husqvarna 155 kubic motorcykel til Schweiz og malede i et halvt år. De havde 52 ½ times arbejdsuge, og der var ingen fagforeninger, for de var jo “frie mennesker”, som de selv sagde. Hjemover på motorcyklen igennem Geneve, Frankrig, Belgien, Holland og Tyskland så vi kunne opleve lidt.”

Boede hos lærerne

“Herefter var det 12 måneder i Civilforsvaret, for jeg ønsker ikke at bære våben. Så endnu en ansættelse hos en malermester, og så besluttede jeg at tage på Askov Højskole sammen med en anden kammerat. Ganske simpelt for at lære lidt. Man boede dengang hos lærerne, og jeg boede hos Tage Schou Hansen. Det var meget lærerigt.”

Jeg deltog i Verdensungdomsfestivalen i Moska i 1956.

“Samtidig med at jeg stod i lære, kom jeg i Malernes Lærlingeforening i Stengade 30, hvor jeg fik lidt politisk skoling og kom i bestyrelsen. Og jeg deltog i Verdensungdomsfestivalen i Moska i 1956.”

Tillidsmand og med i kooperationen

“De fleste af de arbejdspladser, jeg har været på, er jeg blevet valgt som tillidsmand. Jeg arbejdede for flere malermestre i København, og sad i bestyrelsen i fagforeningen i København i en periode, og kom med på min første kongres i 1965. Og i arbejde i Malernes Aktieselskab, hvor jeg også sad i 10 år som medarbejderrepræsentant og sikkerhedsrepræsentant.”

Der var mange overlæger, der afviste mange af de gener, vi havde.

“Indenfor kooperationen beskæftigede jeg mig en del med sikkerhed og var med til at lave sikkerhedsorganisationen i de kooperative byggefirmaer og arbejdspladser. I Malernes Fagforening lavede vi sidst i 60’erne “giftudvalget” på grund af de mange farlige ting, som vi arbejdede med. Vi var faktisk tidligt ude og lidt forud for vores tid med sådant et udvalg. Der var mange overlæger, der afviste mange af de gener, vi havde, med begrundelsen at det var “akutte gener”. De vil ikke acceptere det som arbejdsskader. Arbejdstilsynet støttede os heller ikke på det tidspunkt.”

Malerraport dokumenterede problemer

“Men så startede vi et samarbejde med de studerende. Sammen med unge læger, sociologer og kemistuderende lavede vi forskellige undersøgelser – blandt andet spørgeskemaundersøgelser – og de førte til Malerrapporten, der kom i 1972 og dokumenterede at der var problemer med de ting, vi arbejdede med i malerfaget. Det gav store diskussioner, men først 10 år senere kom der reelle forbedringer. Oliebranchens Fællesråd udarbejdede – med hjælp af 2 købte og betalte læger – en rapport, der angreb Malerrapporten. Jeg kom i direkte TV og stod fast ved det arbejde, vi havde lavet ud fra malernes synspunkt. Og vi vandt. Substitutionsprincippet kæmpede vi for, og fik det til dels indført.”

“I 1975 mødtes vi i Medicinerrådet på Rigshospitalet og startede Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere. De fleste af de københavnske fagforeninger bakkede op om det, og den eksisterer jo stadig. Jeg har været formand for AAA i 12 år.”

I 70’erne var Benny Christensen også med i teatergruppen Skifteholdet, der bland andet opførte “Det gælder din sikkerhed”.

I 1982 blev Benny Christensen ansat i Arbejdstilsynet som Bygge- og Anlægskonsulent.

“Her stoppede jeg i 1998. De tilsynsførende konsulenter blev organiseret i Dansk Metal, og i dag er jeg både medlem her og i Malerforbundet.”

Aktiv i Faglige Seniorer

I begyndelsen af årtusindeskiftet, kom Benny Christensen i LO Faglige Seniorer, som repræsentant for Malerforbundet, og blev kasserer i Storkøbenhavns LO Faglige Seniorer i 2003. Samtidig var han formand for min egen klub.

Benny Christensen er fortsat medlem af HB i Faglige Seniorer, udpeget som repræsentant for Malerforbundet.

“Og jeg syens, og synes vi gør det rigtig godt.”

Benny Christensen bor i stort hus i Brønshøj og passer det fortsat selv;  dog med lidt hjælp til haven. Han har 1 søn, 4 børnebørn og et oldebarn er på vej.

Først publiceret: tirsdag 29. maj 2018
Artiklen er sidst opdateret onsdag 20. juni 2018 kl. 09:21

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.